BiH Izdvojeno Vijesti

Damir Ljubić: Najmanje 3.000 izbjeglica iz regiona se želi vratiti u BiH

Iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore u BiH se u ovom trenutku želi vratiti najmanje 3.000 bh. državljana izbjeglih u te zemlje tokom rata, potvrdio je za današnji “Dnevni avaz” ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić.

Upravo se, naglašava, toliko ljudi javilo na javni poziv koji je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH raspisalo u okviru Regionalnog stambenog programa, koji je otvoren do 7. maja ove godine.

“Najviše je zainteresovanih za povratak u Derventu, Modriču, Bosanski Brod, te u srednju Bosnu. Imamo osigurano negdje oko četrdesetak miliona KM. Odobren nam je kredit Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 40 miliona eura” – kaže Ljubić.

Ono što očekuje od Regionalnog stambenog programa je nekih otprilike 80 miliona eura.

Ukoliko bi se implementirao zakon o izbjeglicama iz BiH, raseljenim osobamam i povratnicima, koji je u parlamentarnoj proceduri, istakao je da bi proces povratka mogao biti okončan za tri do četiri godine.

Za obnovu stambenih objekata i komunalne infrastrukture u BiH potrebno je još 1,3 milijarde KM.

Trenutno je, kaže Ljubić, u kolektivnim centrima smješteno 2.900 obitelji koje ukupno broje oko 7.500 članova.

“Onog momenta kada kreditna sredstva u iznosu od 40.000 miliona eura, koja su namijenjena za zatvaranje kolektivnih centara u BiH, budu operativna, počet će se zatvaranje tih centara” – poručio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

Fena/Informer.ba