Politika Vijesti

Damir Mašić: BiH je neupitna, okrenimo se evropskoj budućnosti

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić učestvovao je u radu konferencije „Budućnost BiH u Evropi i evroatlantskoj zajednici“  od 21. do 23. novembra  u Wilton Parku u Engleskoj.

Tokom  izlaganja ministar Mašić je istakao da integriranje u EU predstavlja strateški cilj za BiH.

Imajući u vidu aktuelni politički i ekonomski momenat, konferencija je pravovremeno organizovana. Neophodno je otvoriti opštu diskusiju o temi budućnosti BiH u EU. Međutim, nedopustivo je dovoditi u pitanje budućnost BiH kao države. Konačno, približavanje BiH Evropskoj uniji nameće potrebu za jačanje i izgradnju partnerskog okvira između lokalnih vlasti i međunarodne zajednice, izjavio je Mašić.

Konferencija je okupila istaknute zvaničnike iz BiH i EU i predstavnike akademske zajednice. Učesnicima konferencije obratili su se i britanski ministar za Evropu David Lidington i ministar vanjskih poslova Bugarske Nikolai Mladenov.

Među učesnicima i izlagačima bili su bivši i sadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown i Valentin Inzko te specijalni predstavnik EU za BiH Peter Sorensen, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

 

Fena/Informer.ba