Izdvojeno Politika Vijesti

Damir Mašić: Sveobuhvatne promjene u procesu udžbeničke politike

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić najavio je danas u razgovoru za Fenu, u povodu početka nove školske godine, sveobuhvatne promjene u procesu udžbeničke politike u Federaciji BiH.

Veliki broj primjedbi na dosadašnju udžbeničku politiku imali su roditelji, nastavnici i drugi koji su koristili produkte takve udžbeničke politike, pa su se dešavali “apsurdi i sramote” poput vuka koji živi na grani, psovki u čitankama za osmi razred i drugo.

Što se tiče Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kao i svih kolega, kantonalnih ministara koji su dio Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH, svi mi smatramo da se udžbenička politika apsolutno treba mijenjati, jer nije postavljena na odgovarajući način“, kazao je Mašić.

On smatra da izbor recenzenata do sada nije bio dovoljno transparentan, a ministri članovi Koordinacije također smatraju da je do sada odobravan preveliki broj udžbenika, pa se događalo da za isti predmet istog razreda bude po osam do deset odobrenih udžbenika.

Niko nikada nije kontrolisao koliki je broj štampanih udžbenika, koliko je prijavljeno, koliko je pušteno na tržište. Niko nikada nije ušao u strukturu cijene koštanja udžbenika. Niko nije postavio pitanje zašto su u RS-u udžbenici jeftiniji i po dvije KM nego u Federaciji BiH…“, navodi ministar Mašić.

To su sve stvari koje su opredijelile članove Koordinacije da već na drugoj sjednici u junu pristupe procesu reforme udžbeničke politike.

Ova rješenja, koja se pripremaju čitavo ljeto, i koja trebaju biti usvojena na narednoj sjednici Koordinacije ministara u narednih 15 dana, znače nova pravila koja će važiti od tog trenutka

Ministar Mašić navodi da će ta pravila ići prije svega u pravcu uvođenja striktne i jasne procedure i pooštrenih kriterija odabira recenzenata, pri čemu će biti u potpunosti uključeni kantoni i kantonalna ministarstva. Zatim, po prvi put će se uvesti analiza cijene koštanja i prije nego što se udžbenik formalno odobri za korištenje.

Također, ići će se na znatno smanjenje broja odobrenih udžbenika, jer “ovo što se dešavalo u proteklom periodu izazvalo je potpuni haos“, kaže ministar.

Veliku novost predstavljat će uvođenje visokokvalitentnih markica, kojima će svi tiraži odobrenih udžbenika biti pokriveni, tako da će izdavač kada mu se odobri udžbenik i određeni tiraž, dobiti tačno toliko markica.

Svaki udžbenik koji se nađe u rafu u bilo kojoj knjižari u FBiH imat će ovu markicu i to će biti legalni udžbenici, za koje je plaćeno sve što treba. Oni udžbenici koji se eventualno nađu nakon toga u prodaji bez markica, morat će se provjeriti kako su došli tu“, najavio je Mašić.

Federalni ministar obrazovanja i nauke na kraju razgovora je najavio da će nakon naredne sjednice Koordinacije biti održana konferencija za novinare na kojoj će javnosti biti detaljno obznanjeno o čemu se sve ovdje radi.

 

Fena/Informer.ba