BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Dan bijelih traka: Sarajlije izražavaju solidarnost sa Prijedorčanima

Noseći bijele trake oko ruku, Sarajlije danas izražavaju svoju solidarnost sa žiteljima Prijedorima koje su lokalne srpske vlasti 1992. prisiljavali na to, kao znak prepoznavanja.

Na 21 godišnjicu od stradanja 266 žena i djevojčica u Prijedoru i građani bosanskohercegovačke prijestolnice Sarajeva solidarišu se sa porodicama stradalih i nose prepoznatljive bijele trake koje simboliziraju 31. maj. 1992.godine.

Simbolika bijelih traka datira iz 1992. godine, odnosno 31. maja. te godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija, kojom se naređuje nesprskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko ruku.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini. Konačan ishod bio je uklanjanje 94 posto bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorije opštine Prijedor.

Ovo je bio prvi put od 1939. i nacističkog proglasa po kojem su poljski Jevreji morali nositi žute trake sa plavom Davidovom zvijezdom oko rukava, kako bi istakli da pripadaju jednoj etničkoj ili religijskoj grupi i da bi na taj način bili obilježeni kao nepoželjni i za istrebljenje, prenosi Anadolija.

09:18 – U Prijedoru odavanje počasti civilnim žrtvama rata

Aktivisti/ce Inicijative “Jer me se tiče” danas će u Prijedoru organizovati, na Dan bijelih traka, mirno okupljanje i odavanje počasti civilnim žrtvama rata u gradu u kojem su 1992. godine postojali logori poput Omarske i Keraterma, kroz koje je prošlo nekoliko desetina hiljada ljudi, a više hiljada ih je brutalno ubijeno, uključujući i 102 djece.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative iz Banje Luke, Prijedora, Mostara, Konjica, Stoca, Sarajeva, Tuzle, Zenice, Travnika i ostalih bh. gradova će iskoristiti mirno okupljanje, koje su prošle godine lokalne vlasti zabranile, za javno iskazivanje neslaganja s politikom lokalnih vlasti, koje uporno negiraju stradanje građana Prijedora nesrpske nacionalnosti i “nepodobnih” Srba koji se nisu pokorili tadašnjoj ratnoj vlasti.

“U Prijedoru danas ne postoji ni najmanja kamena ploča koja bi simbolično ukazivala na stradanje, ubistva i silovanja u logorima u tom gradu. To je nedopustivo, jer svi znaju šta se dogodilo i to, između ostalog, zahvaljujući međunarodnim medijima koji su 1992. godine fotografije iz logora Omarska objavili širom svijeta. Ako neko u Americi, Africi, Kini ili na Novom Zelandu zna za postojanje logora, onda je neprihvatljivo da lokalna vlast 21 godinu zatvara oči i ignoriše ono što im se desilo “u dvorištu”. To se mora promijeniti. Zato ćemo doći u Prijedor 31. maja” – saopćeno je iz Inicijative “Jer me se tiče”.

U saopćenju podsjećaju da su 31. maja 1992. godine ratne vlasti Prijedora izdale naredbu po kojoj su svi nesrbi morali označiti svoje kuće bijelim čaršafima, te su bili obavezni nositi bijelu traku oko ruke ukoliko bi željeli izaći iz kuće.

Iz Inicijative su pozvali sve građane i građanke BiH da im se danas pridruže u Prijedoru, jer se, kako kažu, “borba za sve civilne žrtve i poštivanje njihovih prava tiče svih nas, bez obzira na etničko porijeklo, religijsku pripadnost ili bilo koji drugi status.”

Građane i građanke BiH koji ne mogu doći u Prijedor, pozvali su da, u znak solidarnosti, oko ruke nose bijele trake i kroz prozore svojih kuća spuste bijelu tkaninu, ma gdje da se nalaze.

Foto:/Anadolija/ Fena/Informer.ba