BiH Udarno Vijesti

Dan Turske obilježen u Sarajevu, Beogradu, Skoplju…

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, Valentin Inzko, Peter Sorensen i brojni drugi zvaničnici na prijemima u Sarajevu, Beogradu i Skoplju

SARAJEVO

U Domu armije u Sarajevu, sinoć je upriličen prijem povodom 89. godišnjice od osnivanja Republike Turske, javio je izvještač agencije Anadolija.

Prijemu čiji je domaćin turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz, prisustvovali su i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenice i Žepe” Munira Subašić, predstavnici i rukovodioci turskih institucija u BiH, ambasadori stranih zemalja u BiH, te brojni drugi gosti.

U svom govoru na prijemu, ambasador Yildiz je naglasio da su turski ambasadori u BiH sretni jer imaju priliku ugostiti turske građane u BiH, bilo da su to visoki zvaničnici ili poznata lica iz svijeta kulture.

Čestitavši 89. godišnjicu Republike Turske Yildiz je kazao da je 89 godina ustvari jedan mali dio bogate turske historije.

U ovih 89 godina turski narod je prošao kroz velika iskušenja. Za 100. godišnjicu Republike Turske, turska vlada ima velike planove. Želimo ostvariti još puno toga, pored dosadašnjih uspjeha“, poručio je on.

Yildiz je podsjetio na velike promjene kroz koje je Turska prošla od vremena kada je 1923. godine proglašena Republikom.

Na kraju svog govora turski ambasador se dotakao odnosa BiH i Turske, istaknuvši da su to dvije zemlje sa prijateljskim odnosima koje se uvijek međusobno podržavaju.

Nikolić prisustvovao prijemu povodo 89. godišnjice R. Turske

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je prijemu povodom 89. godišnjice Republike Turske koju je u hotelu Hyat priredila turska ambasada u Beogradu.

Među nekoliko stotina zvanica i gostiju iz političkog i javnog života obilježavanju 29. Oktobra Dana Republike Turske prisustvovali su predstvanici crkava i vjerkih zajednica, istaknuti intelektulaci, sportisti kao i diplomatski kor većine zemalja u Beogradu.

Pored predsjednika Nikolića prijemu je prisustvovao i ministar u vladi Srbije Sulejman Ugljanin i zamjenik premijera i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.
Ambasador Turske u Srbiji Ali Riza Čolak je u obraćanju zvanicama rekao da je počašćen prisutvom i posebno se zahvalio predsjedniku Nikoliću i najavio da odlazi iz Srbije.

Čast mi je bila da budem ambasador u lijepoj zemlji kakva je Srbija i da izgrađujem prijateljstvo između dvije zemlje, nastaviću i dalje da radim na poboljšanju odnosa između Turske i Srbije“, rekao je Čolak u kratkom govoru nakon intoniranja srbijanske i turske himne.

Čolak i Nikolić su zajedno presjekli tortu sa turskom zastavom, razgovarali i fotografisali se sa gostima.

Među zvanicima bili su i predstvanici svih bošnjačkih političkih stranaka, opština i NVO iz Sandžaka kao i islamske zajednice Srbije (IZS) i Islamske zajednice u Srbiji(IZuS).

Obilježavanju dana Republike Turske su i predstavnici turskih organizacija i institucija koje imaju aktivnosti u Srbiji, ljudi iz poslovnog okruženja Srbije i Turske kao i sportisti koji su dugo godina branili boje turskih klubova.

Odlukom Savjeta Ministara Turske početkom ovog mjeseca za novog ambasadora u Srbiji postavljen je Mehmet Kemal Bozay koji je do sada dužnost ambasadora obavljao u Južnoj Africi, dok će Ali Riza Čolak svoju karijeru diplomate nastaviti u Ministarstvu vanjskih poslova.

Prijem povodom 89. godišnjice R. Turske je također održan u Skoplju, u hotelu Palace.

Na prijemu su prisustvovali makedonski predsjednik Gyorge Ivanov, predsjednik Skupštine Trayko Velyanovski, mnogi predstavnici nevladinih organizacija, političara, diplomata, strani ambasadori, poslanici i ministri.

Turski ambasador u Skoplju Gurol Sokmensuer, u svom govoru na prijemu, zahvalivši se svim gostima na dolasku, kazao je da Makedonija i Turska imaju prijateljske i dobre odnose već godinama, te da se nada da će u budućim godinama ovi odnosi postati i bolji.

Istaknuvši da će Turska nastaviti podržavati Makedoniju u EU i međunarodnoj zajednici, Sukmensuer je kazao da su Turci koji žive u Makedoniji jako važni, te da oni predstavljaju most prijateljstva, bratstva i mira.

U prepunoj sali hotela Ramada u glavnom gradu Crne Gore, večeras je uz prisustvo največih zvaničnika, obilježena 89. godišnjica od osnivanja Republike Turske.

Među prisutnim zvanicama bili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministar vanjskih poslova Nebojša Kaluđerović, ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović, ministar za ljudska i manjinska prava Hamdi Hasani, glavni pregovarač za članstvo u Evropskoj uniji Aleksandar Pejović, ministar u vladi Crne Gore Rafet Husović, potpredsjednik skupštine Rifat Rastoder, mitropolit Crnogorske pravoslane crkve Vladika Mihailo, predstavnici Islamske zajednice Crne Gore, ambasadori akreditovani u Crnoj Gori, gradonačelnici mnogih gradova u Crnoj Gori, crnogorski i turski biznismeni i mnogi drugi gosti.

Turski ambasador u Crnoj Gori Mehmet Niyazi Tanilir, obraćajući se prisutnima na tri jezika, istakao je dobre odnose Turske i Crne Gore i podršku koju Turska pruža Crnoj Gori na njenom evropskom i evroatlanskom putu.

Crna Gora u posljednjem periodu ima jako dobru saradnju sa Turskom, a to potvrđuju brojne posjete na najvišem nivou kao i velike investicije turskih privrednika, pojasnio je Tanilir.

 AA/Informer.ba