BiH Izdvojeno Vijesti

Danas u Drvaru počinje obilježavanje 27. jula

U Drvaru danas počinje obilježavanje 27. jula – Dana ustanka naroda BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Načelnica opštine Drvar Anka Papak-Dodig najavila je da će obilježavanje ovog značajnog datuma početi svečanom akademijom i naučnim skupom o ustanku, na kojem će učestvovati ugledni istoričari iz BiH i Srbije.

U srijedu, 27. jula u holu Doma kulture biće otvorena izložba fotografija iz tog perioda, te narodni zbor na kojem će biti evocirane uspomene na vrijeme kada je slobodarski narod drvarskog kraja podizao ustanak protiv najvećeg zla u istoriji čovječanstva – fašizma.

Na narodnom zboru u Drvaru govoriće predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, načelnica opštine Anka Papak-Dodig, te 93-godišnji Ljubo Bebić – jedan od organizatora ustanka u bosanskoj Krajini.

Svečanostima u Drvaru prisustvovaće preživjeli borci Drugog svjetskog rata, poštovaoci tradicije NOR-a, te brojne zvanice i gosti, među kojima i konzul Srbije u BiH Jadranka Derajić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i savjetnik predsjednika Srbije Mlađan Đorđević.

Ustanak naroda BiH dignut je u Drvaru i to su istorijski fakti kojima se ne smije manipulisati”, rekla je Papak – Dodig i dodala da joj nije jasno zašto se godinama “svi, pa i mediji, utrkuju u izmišljanju mjesta u kojem je navodno pukla prva ustanička puška u BiH”.

Papak-Dodig, koja je i predsjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 70-godišnjice ustanka, naglasila je da će Drvarčani i ove godine dostojno obilježiti ovaj događaj i podsjetiti na dan u kojem je u ovom herojskom gradu na obali Unca pukla prva ustanička puška i čiji je odjek pokrenuo narod u cijeloj BiH da se bori protiv fašizma.

Ona je izrazila žaljenje što se centralna svečanost povodom 70. godišnjice ustanka na nivou države BiH održava u Sarajevu, a ne u Drvaru.

 

Srna/Informer.ba