Svijet Udarno Vijesti

Danas glasanje u UN-u: Važan dan za Palestinu

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda članovi Generalne skupštine će glasati o palestinskom zahtjevu za dobijanje statusa zemlje nečlanice posmatrača. Generalnoj skupštini UN-a prije glasanja obratit će se palestinski predsjednik Mahmud Abbas koji će govoriti o temi “Problem Palestine”.

Do sada su Palestinu priznale 132 zemlje članice UN-a. Očekuje se da će, uprkos stavu pojedinih članica UN-a da će glasati protiv, Palestina ipak dobiti status zemlje nečlanice posmatrača.

Iako taj status ne znači članstvo, za Palestinu je on veoma važan, jer će to značiti da će u UN-u biti priznata kao država.

Davutoglu u New Yorku

Turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu danas je razgovarao sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, neposredno prije početka glasanja u Generalnoj skupštini UN-a.

Davutoglu je ovom prilikom iskazao podršku Palestini, rekavši kako se nada da će Palestina dobiti status zemlje nečlanice posmatrača pri UN-u.

Nadam se isto tako da će se u skorom periodu u UN-u vijoriti palestinska zastava kao simbol zemlje punopravne članice“, kazao je Davutoglu.

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki, u izjavi za medije zahvalio se Davutogluu na pruženoj podršci Palestini.

Uvaženi ministar Ahmet Davutoglu bio je uz nas na ovako važan historijski dan“, rekao je Maliki.

AA/Informer.ba