Izdvojeno Politika Vijesti

Danas izjašnjavanje o imenovanju Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara

Nakon što kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić, na sjednici Predstavničkog doma, održanoj krajem juna, nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova poslanika iz RS-a, uslijedilo je usaglašavanje u Kolegiju Doma. Kako Kolegij nije postigao saglasnost o potvrđivanju njegovog imenovanja poslanici bi se o tome trebali izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Stranke iz RS-a, kao i oba HDZ-a protive se izboru Slave Kukića, kojeg su kao nestranačkog kandidata predložile stranke potpisnice Platforme, a Predsjedništvo BiH izabralo tajnim glasanjem.

Poslanici bi na sjednici trebalo da razmatraju i više zakonskih prijedloga među kojima su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku prisilne naplate indirektnih poreza.

U prvom čitanju bi trebali biti razmatrani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH kao i Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika BiH.

Na dnvenom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i imenovanje direktora i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Fena/Informer.ba