BiH Vijesti

Danas klanjana dženaza 18 vlaseničkih bošnjaka

Dženaza-namaz nedužno ubijenim Vlaseničanima klanjana je danas na vlaseničkom mezarju Rakita, gdje je do sada ukopano 266 žrtava genocida.

Zajedničku dženazu, u ime Rijaseta Islamske zajednice BiH, predvodio je muftija Ismail ef. Smajlović. On je izrazio saosjećanje porodicama ubijenih, rekavši između ostalog da se ovaj događaj mora upamtiti i iz njega izvuči pouka.

„Njihova smrt nije prirodna, ona je produkt ljudskog uma. Iz ovog događaja treba izvuči pouku i uzeti pravi izbor za bolji život“, rekao je muftija Smajlović.

Među 18 žrtava koje su danas ukopane u mezarju Rakita, nalaze se i trojica sedamnaestogodišnjaka – Almir Omerović, Edin Mutapčić i Džemail Badžić.

Najstarija žrtva je nena Ajka Hurić, koja je imala 73 godine kada je ubijena.

Muhamed Omerović, otac ubijenog Almira, ispričao je da mu je sin ubijen granatom koja je ispaljena sa položaja srpske vojske. Sa njim zajedno poginula su i dva amidžića, koji su od njega bili stariji tek godinu.

“Bio je veoma skroman mladić, pametan, obrazovan. Tri dana prije nego što će biti ubijen, samo smo gledali jedan u drugog i šutjeli. Poslije granatiranja Almir je bio još živ. Nosio sam ga jedan kilometar i preminuo je”, kaže Muhamed.

Dženazi i ukopu vlaseničkih žrtava na mezarju Rakita u Vlasenici prisustvovao je i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. On je položio cvijeće na spomen obilježje, gdje će biti ispisana imena žrtava, Bošnjaka iz Vlasenice koji su ubijeni u periodu od 1992. do 1995. godine.

Izetbegović je poručio da Bošnjaci nikad više ne treba da budu slabi i neorganizovani.

“Pravda je spora, ali dostižna i istrajaćemo na putu da se uhvate i kazne svi počinioci zločina“, rekao je Izetbegović i dodao da se moraju jačati odnosi u BiH, ali i regionu i tako stvarati uslovi za bolju budućnost.

Izetbegović se prije dženaze sastao sa predstavnicima povratnika u Vlasenici, ali i tamošnjim bošnjačkim odbornicima, te predstavnicima Islamske zajednice u ovom gradu.