BiH Izdvojeno Vijesti

Danas konferencija o poštivanju OSCE/UN sigurnosnih obaveza BiH

 Misija OSCE-a u BiH danas će u Sarajevu upriličiti petu preglednu konferenciju o poštivanju OSCE/UN sigurnosnih obaveza Bosne i Hercegovine, koja je ključni forum za razmatranje i debatu u oblasti provođenja sigurnosnih obaveza BiH unutar OSCE-a i organizacije Ujedinjenih nacija (UN).

Konferenciju će otvoriti ambasador Adam Kobieracki, direktor OSCE-ovog Centra za prevenciju sukoba sa sjedištem u Beču, ambasador Fletcher M. Burton, šef Misije OSCE-a u BiH i ambasador Juri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a u BiH.

Na konferenciji će se diskutirati o implementaciji i ispunjenju vojnopolitičkih obaveza države BiH u svrhu opće sigurnosti, kao i o primjeni OSCE-ovog kodeksa ponašanja u vojnopolitičkim apsektima sigurnosti kao i zakonodavstva o oružju.

Osim toga bit će riječ i o državnom akcionom planu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1540, koja se odnosi na neširenje oružja za masovno uništenje zbog globalnog rastućeg problema terorizma i krijumčarenja.

U radu konferencije učestvovat će predstavnici ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti, odbrane, Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Policije Brčko Distrikta, Ministarsta unutrašnjih poslova Republike Srpske, OSCE-a, UNDP-a, NATO-a i EUFOR-a.

 

Fena/Informer.ba