Svijet Udarno Vijesti

Danas na internetu potpuno legalno za malo novca možete kupiti opojne droge

Za malo novca se danas na internetu mogu naručiti opojne droge – i to sasvim legalno. Ovu opciju prije svega koristi mladež i ne razmišljajući pritom šta to ustvari naručuju i kakve zdravstvene posljedice mogu imati.

Prodaju se kao “sol za kupanje”, “gnojivo za biljke” ili “biljna mješavina”, a ustvari se radi o sintetički proizvedenim drogama. Upućeni ih zovu “Legal highs” (legalni fiks) zato što u Njemačkoj njihova konzumacija nije zakonski regulirana te ih je moguće sasvim legalno naručiti preko interneta. S jedne strane su to biljne mješavine sa sličnim efektom kakav prouzrokuje i cannabis, a s druge strane amfetamini, doping sredstva, koja su na tržištu u formi tableta.

Konzumacija tih supstanci je veoma očita u partijanerskoj sceni. Na primjer na glazbenim festivalima, koji često traju tri ili četiri dana neki uzimaju amfetamine kako bi uopće mogli izdržati”, kaže Felix Tretter. On je glavni liječnik na odjelu za ovisnost u klinici Isar Amper u Münchenu.

“Ono što nije zabranjeno, ne može biti ni štetno”

Droga mefedron se obično može pronaći kao jedan od sastojaka “soli za kupanje”Prije svega se tinejdžeri vode krilaticom: ono što je legalno, ne može biti tako opasno. Pritom nisu svjesni koje se nuspojave i štete za zdravlje mogu pojaviti. Torsten Wittke je šef odjela za opojne droge pri pokrajinskom kriminalističkom uredu u Bavarskoj i već neko vrijeme se bavi problemima mladih koji su zbog “legalnih fiksova” izgubili kontrolu. Wittke opasnost koja vreba objašnjava na primjeru:

“Bilo je tu nekoliko mladih koji su očito bili kupili neku opojnu supstancu i to konzumirali. Jedan od tih mladih ljudi je potpuno poludio, počeo je bacati pivske boce na putnike oko sebe. Kad su kolege iz policije stigle, jedva da su ga uspjele umiriti. Da taj mladić nije dovezen u bolnicu, posljedice bi se odrazile na zdravlje.”

Liječnici i zakonodavci kaskaju za kriminalcima

Mladi uzimaju razne tablete ne razmišljajući o posljedicamaMladi uzimaju razne tablete ne razmišljajući o posljedicamaU bolnici, u koju je dovezen mladić, test na droge nije ništa pokazao jer još nisu napravljeni testovi koji bi mogli pokazati nove sintetičke droge, jer ih je puno, a i stalno se pojavljuju u novim kombinacijama. Liječnici i zakonodavci stoga zaostaju za ubrzanim razvojem na tržištu opojnih droga. Kad se neka supstanca zabrani, u kratkom roku se pojavi sljedeća varijanta za koju još nije izdana zakonska zabrana.

Stoga je jedini efikasan način kako tome donekle stati u kraj – prevencija. Pojedini toksikolozi i medicinski stručnjaci tako ciljano posjećuju koncerte, tulume i festivale kako bi mlade ljude informirali koji otrovi se ustvari kriju u novim kombiniranim sintetičkim drogama.

 

DW/Informer.ba