BiH Izdvojeno Vijesti

Danas Narandžasti dan-prevencija nasilja nad ženama

Drugi Narandžasti dan (Orange Day), organiziran je danas u cilju podrške prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama koji za BiH, ispred Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u kampanji sprječavanja nasilja, organiziraju Institut za razvoj mladih KULT iz Sarajeva i Perpetuum Mobile iz Banje Luke.

Narandžasti dan je inicijativa svjetskih razmjera i danas će biti provedena u brojnim gradovima širom svijeta, s ciljem prevencije nasilja nad ženama i djevojkama, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Kampanja je prvi put obilježena 25. jula ove godine i nastavlja se obilježavati svakog narednog 25. u mjesecu, završno s martom 2013. godine kada će početi 57. sesija Komisije o položaju žena: eliminacija i prevencija svih obilka nasilja nad ženama i djevojkama.

– Nasilju nad ženama i djevojkama nema mjesta ni u jednom društvu, i nekažnjavanje nasilnika se ne smije više tolerirati, kazao je generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon.

– Doprinesimo podizanju svijesti o nasilju i danas, u znak solidarnosti, nosimo barem jedan odjevni predmet ili modni dodatak narandžaste boje. Izađimo na ulice u narandžastoj boji, fotografirajmo sebe, naše prijatelje, komšije ili poznanike ukrašene simboličnom narandžastom bojom i fotografije postavimo na facebook stranicu www.facebook.com/volontiranje.u.KULTU, saopćeno je iz Instituta KULT.