BiH Udarno Vijesti

Danas nastavak suđenja Karadžiću, Mladiću i Hadžiću

U Haškom tribunalu danas će biti nastavljena suđenja u predmetima bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i bivšeg predsjednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića.

Karadžić nastavlja izvođenje dokaza odbrane, a naredni svjedok će biti Momir Garić. Na spisku odbrane za novembar nalazi se 13 svjedoka, a među prvima su Stojan Džino, Slavko Gengo i Predrag Trapara.

Očekuje se da će se general Mladić danas pojaviti na nastavku suđenja, nakon što su pretresi 1. i 2. novembra održani bez njega, radi obavljanja ljekarskih pregleda.

Tužilaštvo je najavilo da će ove sedmice prvo saslušati jednog zaštićenog svjedoka, a zatim Ismeta Svraku, koji je povrijeđen u drugoj eksploziji na pijaci Markale u Sarajevu, 28. augusta 1995. godine.

U sudnici će se danas pojaviti i Goran Hadžić, kojem pretresno vijeće nije odobrilo da od 2. do 4. novembra prisustvuje pomenu majci koja je preminula u septembru ove godine.

Vijeće je ukazalo da se Hadžić nije dobrovoljno predao Tribunalu, već je, naprotiv, sedam godina izbjegavao hapšenje, i istaklo da nije uvjereno da bi se on vratio na nastavak suđenja.

Hadžića optužnica u 14 tačaka tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem trajnog uklanjanja hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa većeg područja Hrvatske.

Fena/Informer.ba