BiH Udarno Vijesti

Danas obilježavanje 20.godišnjice Prvog korpusa Armije RBiH

U Sarajevu se danas biti obilježava 20. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH, saopćeno je iz kantonalne pres-službe. Veterani korpusa, porodice šehida i poginulih boraca te ostali građani pozvani su da se pridruže manifestaciji.

Organizator, Kantonalno ministarstvo za boračka pitanja, najavilo je niz aktivnosti u znak sjećanja na sve heroje, šehide i poginule borce koji su svoje živote ugradili u temelje države Bosne i Hercegovine.

Planirano je odavanje počasti i polaganje cvijeća na mezarju kod Alipašine džamije, na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, obilježju poginulim pripadnicima MUP-a RBiH, kao i na mezarjima i grobljima: Kovači, Stadion, Lav, Sveti Josip i Sveti Marko.

Cvijeće će biti položeno na mazar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića te na mezar komandanta Armije RBiH Rasima Delića.

Planirani su također posrojavanje pripadnika Prvog korpusa na platou ispred Doma mladih Skenderija te svečana akademija u Domu.

Premijerno će biti prikazan dokumentarni film o korpusu.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i ukrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i predsjednika Alije Izetbegovića.

Korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Za prvog komandanta postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Tri brigade korpusa ponijele su počasne nazive “slavna”, a četiri počasni naziv “viteška”.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” (od ovog broja, nažalost, 238 posthumno), 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i 19 pripadnika ratnim priznanjem „Srebreni štit”.

Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa ugradilo je svoje živote u temelje Bosne i Hercegovine.

Za doprinos odbrani grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Prvom korpusu Armije Republike BiH je dodjeljena kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Oslobođenje/Informer.ba