Svijet Vijesti

Danas odluka Haškog tribunala o Šešelju

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas odlučuje o zahtjevu Vojislava Šešelja da se suđenje prekine i da lider Srpske radikalne stranke bude oslobođen.

U historiji suđenja Haški tribunal dosad nije prihvaćao takve zahtjeve optuženih. Poslije odluke sudija po pravilu 98, kojim će se odrediti je li tužilaštvo iznijelo slučaj i da li su potrebni dokazi odbrane, znat će se da li će suđenje lideru radikala Šešelju biti nastavljeno.

U raspravi održanoj 9. marta Šešelj je zatražio odštetu od 10 miliona eura i ponovio svoj zahtjev da vijeće donese oslobađajuću presudu pošto tužilaštvo nije ništa dokazalo protiv njega.

U ovoj situaciji članovi sudskog vijeća, kojim predsjedava sudija Jean-Claude Antoanetti, procjenjuju da li su tužioci ponudili dovoljno dokaza protiv Šešelja po svim tačkama optužnice ili zbog nedostatka dokaza odbacuju cijelu optužnicu ili neke njene dijelove.

Aleksandar Kontić iz tužilaštva Haškog tribunala ističe da je Tužilaštvo u potpunosti uvjereno da postoji dovoljno dokaza za nastavak procesa Šešelju i da će sudsko vijeće uvažiti tu procjenu.

To, međutim, rekao je Kontić, ne znači da je Tužilaštvo spremno da prejudicira odluku sudskog vijeća. „Niko osim sudija sudskog vijeća ne zna sadržaj odluke“, naglasio je Kontić, prenosi Tanjug.

Lideru radikala, koji se u pritvoru Tribunala nalazi od februara 2003. godine kada se dobrovoljno predao, sudi se za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Šešelj, kome se sudi od novembra 2007. godine, u januaru 2009. je dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog objelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svjedoka čiji je identitet, po nalogu Pretresnog vijeća, zaštićen od javnosti.

Lider radikala je u julu 2009. godine osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda, a u februaru 2010. drugi put je optužen zbog objavljivanja u knjizi podataka o 11 zaštićenih svjedoka.

Šešelj će biti saslušan zbog Đinđićeva ubistva

Ako bude pušten iz pritvora Haškog tribunala, Vojislav Šešelj će biti saslušan u okviru istrage političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića, piše današnji “Blic”.

Šešelj će u pretkrivičnom postupku biti pitan za najave da će “proljeće u Srbiji biti krvavo”, što je izjavljivao prije svog odlaska u haški pritvor februara 2003., navodi “Blic” pozivajući se na neimenovane izvore.

Podsjećajući da je Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine, list navodi da je protiv Šešelja bila podignuta krivična prijava za podstrekivanje na ubistvo, ali mu nije suđeno.

Šešelj će biti pitan i za sve kontakte s ljudima koji su kasnije ubili premijera.

List podsjeća da je Sešelja, nakon što je bio osumnjičen da je podstrekao na ubistvo premijera Đinđića, saslušao Vučko Mirčić, istražni sudija Specijalnog suda u pritvoru Haškog tribunala 4. augusta 2003.

Međutim, Šešelj bi sada bio ispitan u svjetlu novih okolnosti i dokaza koji su prikupljeni nakon toga, piše “Blic”, navodeći da je poslije prvog saslušanja Šešelja u svom iskazu spominjao svjedok saradnik Dejan Milenković Bagzi, a o kontaktima lidera radikala s Dušanom Spasojevićem govorio je i treći čovjek zemunskog klana Miloš Simović, koji je uhapšen prošle godine.

“Blic” također navodi da je u srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine rečeno da do sada Šešelj nije obuhvaćen nijednom njihovom istragom ili postupkom.

Fena/Informer.ba