Izdvojeno Svijet Vijesti

Danas prvo pojavljivanje Hadžića pred sudom

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić danas će se prvi put pojaviti pred sudom u Hagu i izjasniti o krivici po navodima optužnice koja ga tereti za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u Hrvatskoj.

Pretpretresni sudija u predstojećem procesu protiv Hadžića O Gon Kvon pitaće optuženog o uslovima u pritvorskoj jedinici u koju je smješten, kao i o njegovom zdravstvenom stanju. Potom će ga upitati da se izjasni o krivici. Ukoliko odbije da se izjasni, sudija će u zapisnik unijeti da se izjasnio da nije kriv.

Advokat Toma Fila rekao je da će Hadžića na prvom pojavljivanju braniti advokat Branko Petrović iz njegove (Filine) kancelarije.

Hadžić će se izjasniti po važećoj optužnici od 13. jula 2004. godine, pošto je tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo prijedlog sudu za potvrđivanje izmijenjene i dopunjene optužnice protiv njega.

Prema riječima glavnog tužioca Serža Bramerca, smisao optužnice je isti, a promjene su tehničke i tiču se preciziranja njegove lične odgovornosti za pojedine zločine. Ona će stupiti na snagu tek pošto je potvrdi sud.

Hadžića važeća operativna optužnica tereti za zajednički kriminalni poduhvat u kojem su učestvovali Slobodan Milošević, Milan Babić, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Jovica Stanišić i drugi.

Hadžića je uhapšen 20. jula na Fruškoj gori u Srbiji, a njegovo prvo pojavljivanje pred Haškim sudom zakazano je za u 16.00 časova.

 

Srna/Informer.ba