BiH Izdvojeno Vijesti

Danas regionalna konferencija “Sveobuhvatan pristup rješavanju problema sigurnosti djece i mladih na internetu

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u suradnji sa Udruženjem Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS (MFS-EMMAUS) danas organizira Regionalnu konferenciju “Sveobuhvatan pristup rješavanju problema sigurnosti djece i mladih na Internetu” uz podršku organizacija Save the Children i OAK Fondacije.

Konferencija će se održati u Hotelu “Sarajevo” u Sarajevu.

Konferencija se organizira u svrhu podizanja svijesti BiH javnosti i nadležnih institucija, te intenziviranja suradnje među relevantnim državnim institucijama i nevladinim organizacijama u oblasti borbe protiv zlostavljanja i iskorištavanja djece putem informacijskih i komunikacijskih tehnologija, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ovaj skup ima za cilj razmjenu najboljih praksi, iskustava i aktivnosti na sprečavanju pomenutog fenomena u regiji i Evropi, kao i promoviranje prijave neprimjerenih sadržaja posredstvom portala www.sigurnodijete.ba.

Tokom konferencije bit će predstavljene tri panel sesije koje će voditi priznati međunarodni stručnjaci iz oblasti online sigurnosti i zaštite djece. Relevantne institucije, agencije za provedbu zakona i obrazovne institucije, kao i organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine i regije učestvuju u radu Konferencije.

Pored navedenih, MFS-EMMAUS – posredstvom kojeg je BiH 20. novembra ove godine postala punopravnim članom Međunarodnog udruženja Internet sos linija INHOPE, čime su unaprijeđene mogućnosti prevencije ovog problema u BiH i široj regiji, očekuje da će se učesnicima Konferencije o pitanjima online sigurnosti i zajedničke mogućnosti za stvaranje sigurnog digitalnog okruženja obratiti predstavnici Evropske Komisije, Insafe-a, INHOPE-a, Interpola, kao i nekoliko evropskih centara za sigurniji Internet.

Fena/Informer.ba