BiH Izdvojeno Vijesti

Danas se obilježava 19. godišnjica od zločina u Višegradu

U Višegradu će danas biti obilježena 19. godišnjica zločina na Bikavcu. 27. juna 1992. godine u kući Mehe Aljića zapaljeno je više od 70 civila, pretežno žena, maloljetne djece i staraca.

Zločin na Bikavcu jedan je od najmonstruoznijih zločina u proteklom ratu u BiH. Za zločin na Bikavcu pred Haškim sudom osuđeni su bivši pripadnici srpskih paravojnih formacija Milan i Sredoje Lukić. Sud je ustanovio da su njih dvojica u kuću Mehe Aljića zatvorili oko 70 žena, djece i starijih ljudi, a potom ih žive zapalili.

Tada je stradala i porodica Esada Tufekčića. On još nije pronašao posmrtne ostatke svoje žene, petogodišnje kćerke i sina od jedne godine koji su spaljeni u kući Mehe Aljića 27. juna 1992. godine.

Milan je počinio zločin i njegovi naredbodavci koji su naredili da se uklone tragovi da ja ne mogu danas doći na mezar svojoj djeci“, rekao je Tufekčić za FTV.

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća preživjeli, članovi porodica i prijatelji žrtava danas će u Višegradu obilježiti 19. godišnjicu zločina na Bikavcu. Milan i Sredoje Lukić su u ovom gradu, 14. juna 1992. počinili još jedan, gotovo identičan zločin, kada su zajedno sa drugim pripadnicima srpskih paravojnih formacija u Pionirskoj ulici u kući Adema Omeragića zatvorili, a potom žive zapalili oko 70 bošnjačkih civila.

 

Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Na TV B 92 sam odgledala celokupno svedočenje Zehre Turjačanin, žene koja je uspela da se spasi iz zapaljene kuće. Potresno, jezivo, zastrašujuće svedočenje. A Srbi i daje pravdaju svoje zločine i i dalje svoje zločince veličaju kao heroje. PRAVDANJE ZLOČINA JE ZLOČIN! VELIČANJE ZLOČINACA JE ZLOČIN!