BiH Udarno Vijesti

Danas se prvi put u BiH obilježava Dan muškaraca

U Bosni i Hercegovini se danas prvi put obilježava 19. novembar, Međunarodni dan muškaraca.

Udruženje za razvoj društva Kap saopštilo je da je proteklih mjesec dana provodilo intenzivnu kampanju u cilju promocije ovog datuma, koja će večeras biti završena izborom “najmuškarca” godine u BiH.

Tri su cilja obilježavanja ovog datuma. Prvi je podizanje svesti o zdravlju muškaraca i dječaka, jer svjetske analize pokazuju da je životni vijek muškarca u prosjeku 7 godina kraći od životnog vijeka žena.

Drugi cilj je rodna ravnopravnost i promocija jednakosti polova putem dijaloga. Uloga muškaraca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, između 10 i 50 posto žena osjetilo je na svojoj koži neki oblik fizičkog nasilja od partnera.

Promocija rodne ravnopravnosti zagovara tezu da savremeni muškarac želi da živi u budućnosti koja neće poznavati nasilje nad ženama, saopšteno je iz udruženja.

Treći cilj je isticanje pozitivnih muških uzora i primjera u različitim oblastima društva, zbog čega je ofromljena internet stranica danmuskarca.ba, gdje je građanima data mogućnost da predlažu i glasaju za kandidate za koje smatraju da treba da budu uzor muškarcima.

Međunarodni dan muškaraca se obilježava 19. novembra od 1999. godine u 50 zemalja svijeta na svim kontinentima.

Svjetski dan muškaraca je priznao i UN.

BiH je 50. zemlja u kojoj se obilježava ovaj datum.

 

Beta/Informer.ba