Svijet Udarno Vijesti

Danska od danas preuzima šestomjesečno predsjedništvo EU

Danska, koja nije članica evrozone, od danas preuzima šestomjesečno predsjedništvo EU.

Danska je jedna od devet članica EU, koja nije u evrozoni, ali se ipak saglasila sa podrškom ovoj zoni za izradu nacrta novog Sporazuma o fiskalnoj odgovornosti za prevazilaženje krize. Velika Britanija se jedina nije saglasila sa novim sporazumom.

Danski premijer Hele Torning-Šmit, koja je pobjedom na izborima održanim u septembru postala prva žena na funkciji šefa vlade, poručila je da će raditi na tome da okupi sve evropske zemlje zajedno i time izbjegne nastanak podijela izmeću članica evrozone i ostalih deset zemalja po pitanjima koja utiču na evroblok u cjelini.

Prolazimo kroz najveću krizu novijeg doba i svi naši postupci su važni. Velika Britanija mora donijeti odluku o svom kursu, ali nije tajna da mi želimo da budemo most preko nemirnih voda i ne želimo da engleski kanal postane širi po svom obimu“, rekao je danski ministar za evropska pitanja Nikolaj Vamen.

Ovo će biti sedmi put da Danska vrši dužnost predsjedavajućeg EU. Posljednji put Danska je na toj funkciji bila 2002. godine kada je EU radila na okončanju prijema novih deset članica i na otvaranju pregovora za članstvo sa Bugarskom, Rumunijom i Turskom.

Dalja proširenja EU biće i dio programa evropskog bloka kada Danska preuzme predsjedništvo od Poljske.

Vamen je istakao da se Kopenhagen unaprijed raduje nastavku pregovora sa Turskom i Islandom, otvaranju pregovora sa Crnom Gorom u junu i odobrenju statusa kandidata Srbiji u februaru, što je u skladu sa odlukama Evropskog savjeta.

Srna/Informer.ba