Svijet Vijesti

Danska: Povećana kazna napadaču na karikaturistu Kurta

Danski Apelacioni sud danas je produžio zatvorsku kaznu sa devet na deset godina Somalijcu Muhidinu Muhamedu Geleu zbog pokušaja ubistva karikaturiste Kurta Vestergarda, čije su karikature proroka Muhameda izazvale nezadovoljstvo muslimana.

Gele je upao u Vestergardovu kuću 1. januara 2010. godine naoružan sjekirom.

On je u februaru osuđen na devet godina zatvora, nakon što je proglašen krivim, prema optužbama za terorizam, pokušaj ubistva bez predumišljaja i nasilje prema policajcu.

Međutim, tužilaštvo je uputilo žalbu sa zahtjevom da bude kažnjen na 12 godina zatvora.

Sud je napad nazvao pokušajem zastrašivanja javnosti destabilizaciju društva i terorističkim činom.Gele je osuđen  i na deportaciju iz Danske sa doživotnom zabranom povratka nakon odsluženja kazne.

Gele  se izjasnio da nije kriv  prema optužbama za terorizam i pokušaj ubistva bez predumišljaja, ali je priznao krivicu za nelegalno posjedovanje oružja i upad u kuću.

On tvrdi  da je u Vestergardovu kuću ušaoda bi ga zaplašio.

Vestergardova karikatura proroka Muhameda sa turbanom u obliku bombe jedan je od 12 crteža objavljenih u danskim dnevnim novinama 2005. godine, što je izazvalo burne proteste muslimana širom svijeta.

Vestergard se u početku krio, ali je potom odlučio da živi na poznatoj adresi u dobro obezbjeđenoj kući.

Prvog dana 2010. godine napadač je ušao kroz razbijeni prozor dok je on bio u kući sa petogodišnjom kćerkom.

Vestergard je uspio da se skloni u prostoriju sa specijalnom zaštitom i odatle pozove policiju, koja je stigla nekoliko minuta kasnije, ranila provalnika hicima iz vatrenog oružja i uhapsila ga.

 

Srna/Informer.ba