Svijet Vijesti

Danska zatvara svoje granice

Danska je u petak potvrdila ranije najavljeno ponovno uvođenje carinskih kontrola na svim svojim granicama. Danska, koja je članica Europske unije, tako je napustila schengensku zonu.

Danci su granice odlučili zatvoriti u nadi da će smanjiti rastući kriminal i ilegalnu emigraciju. No, ova odluka u Europskoj uniji naišla je na žestoke kritike. Europski diplomati Danskoj su poručili da uvođenjem graničnih kontrola krše pravilo EU o neometanom putovanju unutar zone schengena.

Danska oporba također se protivi ponovnom zatvaranju granica, uz objašnjenje da se vlada na ovaj način samo ulizuje nacionalistima i da će zatvaranje granica oštetiti danski izvoz.

Međutim, vladajući ne planiraju odustati od svoje odluke, koju je danas potvrdio i parlamentarni Odbor za financije. Kroz narednih nekoliko godina na danskim će granicama tako osvanuti novi kontrolni punktovi s obnovljenim carinskim zgradama i novom opremom koja će skenirati registracijske tablice svih vozila.

Planira se zapošljavanje 98 novih ljudi koji će raditi na carini, od čega će 50-ak biti zaposleno već iduću sedmicu. Carinske kontrole bit će nasumične. Pasoši se neće provjeravati. Danska vlada tvrdi da uvođenjem granica ne krši nikakve propise i da će u uvođenju novogsisitema kontrole usko sarađivati s Bruxellesom.

 

Index.hr/Informer.ba