Svijet Vijesti

Danski ultradesničari održali skup protiv islamizacije Evrope

Nekoliko stotina ultradesničara održalo je danas protestni skup u Danskoj povodom “islamizacije Evrope”, a demonstracije su počeli minutom ćutanja za sedmoro ljudi koje je u Francuskoj ubio napadač inspirisan Al kaidom.

“Evropski sastanak protiv džihada” održan je u Arhusu, u organizaciji Danske lige za odbranu – antimuslimansog pokreta koji je povezan sa neonacistima. U organizaciju je uključena i grupa sličnog opredjeljenja iz Engleske.

Skup je privukao učesnike iz nekoliko evropskih zemalja, uključujući Britaniju, Njemačku, Poljsku i Švedsku, prenio je AP.

Policijski portparol u Arhusu, gradu udaljenom 200 kilometara sjeverozapadno od Konephagena, izjavio je da je skupu prisustvovalo 300 ljudi.

U blizini je održan marš protiv ultradesničarskog okupljanja u kojem je učestvovala grupa od oko 2 500 ljudi, pod parolom “Arhus je za različitost”.

Gradonačelnik Arhusa Jakob Bundsgard apelovao je da se građani bave svojim uobičajenim poslovima i ponašaju normalno. On je prošle sedmice bio na čelu marša za toleranciju i različitost i izjavio je da ekstremisti nisu dobrodošli u ovaj grad.

“Neka dođu i neka odu bez previše buke”, rekao je Bundsgard.

Tada je održan i koncert u prisustvu nekoliko hiljada ljudi, na kojem su organizatori izrazili protivljenje skupu ultradesničara.

Gradska uprava je saopštila da “Arhus ne želi da bude doveden u vezu sa ekstremističkim grupama” koje predstavljaju “sve ono od čega grad želi da se distancira”.

 

Srna/Informer.ba