Izdvojeno Region Vijesti

Darko Mladić se ne slaže sa zaključkom sudskih ljekara

Darko Mladić pročitao je danas nalaz pet sudsklih ljekara koji su pregledali njegovog oca Ratka Mladića i istakao da ljekarski zaključak o njegovoj sposobnosti da ide pred sud ne odgovara postavljenoj dijagnozi.

Prema njegovim riječima, njegovom ocu je, između ostalog, postavljena dijagnoza psihoorganski sindrom, što znači gubitak sposobnosti spoznaje i pamćenja.

“Da li neko s takvim simptomima može da prati suđenje kao što stoji u zaključku?”, rekao je Mladićev sin novinarima poslije dvosatne posjete, prenosi Tanjug.

On je novinarima ispred Specijalnog suda podijelio dijagnozu i zaključak ljekara o zdravstvenom stanju njegovog oca.

Zbog, kako tvrdi, pogrešnog zaključka ljekara o procesnoj sposobnosti njegovog oca, Darko Mladić je najavio da će podnijeti tužbu Evropskom sudu za ljudska prava i pozvao haške eksperte da dođu i uvjere se u zdravstveno stanje njegovog oca, a haške vlasti da uvaže realnost, “kao što same stalno traže”.

U nalazu ljekara, prema riječima Mladićevog sina, piše “da je pregledom nađeno da pacijent boluje od više hroničnih bolesti i to: psihoorganski sindrom, stanje poslije celebrovaskularno insuta, stanje poslije infarkta miokarda, stabilna angina pektoris i arterijska hireptenzija uz vizurične smetnje”.

“Izražena je slabost desne ruke i desne noge uz otežan hod što je posljedica preležanog udara. U pitanju su hronična oboljenja bez akutnih pogoršanja”, navodi se u dijagnozi sudskih ljekara.

“Pacijent je sposoban da pristupi sudu i prati tok sudskog postupka. Aktuelno zdravstveno stanje ne zahtjeva bolničko liječenje. Dopunska dijagnostika bit će urađena ambulantno”, navodi se u zaključku dijagnoze urađene 26. maja.

Nalaz i zaključak su potpisali doktori Zvonka Nikolić specijalista psihijatrije, Ivan Mihaljev specijalista neurolog, Vladan Marković internista, Đuro Komazec internista kardiolog i doktor medicine Goran Savić.

Darko Mladić je naglasio da se slaže s dijagnozom koju su konstatirali ljekari jer ona odgovara simptomima koje pokazuje njegov otac, ali da se ne slaže sa zaključkom da je procesno sposoban.

Ponovio je da će zatražiti da njegovog oca pregleda nezavisni tim ljekara i ukazao da mu je u sudu rečeno da “sudije ne gledaju dijagnoze već da im je bitan samo zaključak prilikom donošenja odluke”.

On je najavio da će podnijeti tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazbourgu jer se pogrešnim zaključkm krše ljudska prava njegovog oca, jer je, kako je rekao, očigledno da nije bio sposoban da pristupi sudu na saslušanje poslije čega je istražni sudija konstatirao rješenjem da su ispunjene pretpostavke za izručenje Mladića Haaškom tribunalu.

Darko Mladić je istakao da njegova intervencija ne predstavlja odugovlačenje postupka jer je prema zakonu bitno da se neko prvo osposobi za suđenje.

On je rekao da se njegov otac “gubi na trenutke i priča događaje iz prošlosti”.

Domaćim vlastima je poručio da bi trebalo da, kako je naveo, ispoštuju zakonske procedure prema kojima ekstradicija u takvom stanju nije moguća.

Sin najtraženijeg haškog optuženika je procijenio da će njegov otac i u ponedjeljak da prespava u Beogradu, jer bi trebalo da se sačeka odluka o žalbi na rješenje o izručenju, koja će u ponedjeljak biti podnijeta sudu.

Na kraju je ponovio poruku svog oca učesnicima današnjeg protesta u organizaciji Srpske radikalne stranke da “demonstracije proteknu mirno i dostojanstveno i da ne bude nereda”.

 

Fena/Informer.ba