Crna hronika Udarno Vijesti

Darko Puketa protiv ljekara KCUS Koševo: Istrajat ću u borbi da pronađem krivca za smrt moje Marijane

“Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu još vodi predistražne radnje po mojoj prijavi za nesavjesno liječenje moje supruge Marijane koja je umrla 3. decembra u 33. godini”, potvrdio je u izjavi za Fenu Darko Puketa.

Ovo je za Fenu potvrdila i glasnogovornica Kantonalnog Tužiteljstva Jasmina Iftić.

“Predistražne radnje su u toku kako bi bile rasvjetljene određene okolnosti ovog slučaja. Kada zaprimimo relevantni materijal te tužilac donese konačnu tužilačku odluku u smislu eventualnog otvaranja istrage, javnost će biti blagovremeno obaviještena”, rekla je Iftić.

Puketa je u izjavi za Fenu istakao da su inspektori federalnog MUP-a izuzeli svu dokumentaciju s KUM-a kojom je potvrđeno da je govorio istinu kada je tvrdio da su Marijanu tri puta vraćali s Klinike bez postavljene dijagnoze.

U toku je uzimanje izjava od doktora, njih više od deset, tvrdi Puketa, koji su bili u kontaktu s Marijanom.

“Niko nije htio da joj uradi dijagnostiku već su nas stalno vraćali kući“, rekao je Puketa te dodao da će istrajati u borbi za istinu sve dok se ne otkrije krivac za nesavjesno liječnje, zbog kojeg je, tvrdi Puketa, podlegla njegova supruga Marijana.

U KCUS-u je, izjavio je Puketa, pokrenuta interna istraga, a direktor Kliničkog centra Faris Gavrankapetanović uputio mu je pismene izraze saučešća te obećao da će provesti opsežnu istragu o ovom slučaju te da će, ukoliko se utvrde nepravilnosti, primijeniti odgovarajuće sankcije.

“Ne vjerujem u to, vjerujem samo Kantonalnom tužiteljstvu”, rekao je Puketa.

Obdukcija umrle pokazala je da je podlegla od posljedica puknuća stomačne aorte koja je najveći krvni sud u ljudskom organizmu, a razlog za to je bio enormno visok pritisak, zbog čega se i javila ljekaru.

Kada se prvi put javila ljekaru, Marijanin pritisak je bio 200 sa 100, tada je zajedno sa suprugom vraćena kući.

Pritisak je sutradan skočio na 220 sa 120, a stanje se pogoršavalo iz sata u sat. Pukete su sa KUM-a, nakon što je Marijana dobila tabletu, poslani u Hitnu po recept za lijek “lopril”.

Iako je Darko molio ljekare da njegovu suprugu prime na bilo koji odjel, to nije učinjeno, uz objašnjenje da to nije ništa strašno.

U subotu, 3. decembra, pritisak joj je i dalje bio 220 sa 120, kada je s KUM-a prebačena na Kliniku za bolesti srca i reumatizma.

Zbog toga što je bio vikend, pojašnjava Puketa, ljekari su im kazali da ne mogu uraditi potrebne pretrage te da mora čekati ponedjeljak.

Toga dana, u 17.45 sati, javili su mu telefonom da je Marijana umrla.

“Ne mogu da shvatim, vraćali su je kući, a da nisu znali šta joj je”, rekao je Puketa.

Puketa se, pojasnio je, ne može pomiriti s Marijaninom sudbinom, odnosno, spoznajom da su joj doktori mogli pomoći.

Kaže, ne može da sjedi skrštenih ruku i čeka šta će se desiti.

Stoga je danas, u centru Sarajeva, postavio plakate s Marijaninom slikom i tekstom kojim tvrdi da je “mlada Sarajka ubijena u bolnici “Koševo” zbog nepružanja pomoći” i pita “Ko je sljedeći?”.

Glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić je u izjavi za Fenu istakla da dok Tužilaštvo ne završi svoj posao KCUS neće i ne smije komentirati ovaj slučaj.

 

Fena/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • iskreno saucesce…gospodine puketa…..istrajte u svojoj istrazi…..znam da vam nista nemoze vratiti suprugu…ali neka pravda bude zadovoljena….nasi ljekari..dok nepocnu ostajati bez posla….nece doci svijesti ……ja sam imala slican slucaj…na svu srecu ne sa smrtnim posljedicama….gdje su mi ljekari kuma ….napisali pogresnu dijagnozu