Svijet Udarno Vijesti

Darko Šarić uhapšen u Južnoj Africi?

Južnoafrička policija privela je muškarca za koga sumnja da je odbjegli narko-bos Darko Šarić.

Narednih dana, kako nezvanično Kuriru kažu u tamošnjoj policiji, u Srbiju bi trebalo da bude poslat DNK uzorak koji će pokazati da li je jedan od najtraženijih narko-bosova na Balkanu konačno iza rešetaka.

” Ne možemo ni da demantujemo ni da potvrdimo informacije o hapšenju. Jedino što možemo da kažemo jeste da je osoba za koju se sumnja da je Šarić pod policijskim nadzorom i da se radi se na utvrđivanju njegovog identiteta” – kaže naš sagovornik iz južnoafričke policije.

Podsjetimo, srpsko pravosuđe raspisalo je potjernicu za Darkom Šarićem, koji je optužen za šverc više od 2,4 tone kokaina iz Južne Amerike za Evropu. U akciji zaplijene droge pod nazivom „Balkanski ratnik“ učestvovale su američka agencija za borbu protiv droge DEA, srpske službe i argentinske vlasti. Šarić je u Srbiji optužen i za pranje novca.

” Šarić je lociran u Južnoafričkoj Republici prije više od pola godine. Poslije razbijanja njegove grupe, on je neko vrijeme boravio u Crnoj Gori, a zatim u Južnoj Americi, da bi zatim bazu prebacio u Južnu Afriku, koja je već neko vrijeme glavno skladište kokaina “– kaže izvor Kurira.

Zanimljivo je da se, uporedo s glasinama da je Darko Šarić pobjegao u Južnu Afriku, drastično povećala količina kokaina koji se preko ove rute švercuje u Evropu. U izvještaju organizacije za borbu protiv droge Ujedinjenih nacija stoji da je količina kokaina koji ide iz Južne Amerike za Južnu Afriku i dalje u Evropu udesetostručena u posljednjih nekoliko godina.

Podsjetimo, Dobrosav Gavrić (35), osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, predao se decembra prošle godine južnoafričkoj policiji. On se u toj državi krio nekoliko godina.
I Miki Đuričić u Južnoj Africi

Osim Dobrosava Gavrića i Darka Šarića, u Južnoafričkoj Republici, kako se sumnja, krije se i Milan Đuričić Miki, prijatelj uhapšenog Gavrića i jedan od osuđenih zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana u „Interkontinentalu“ 2000. godine.

Ocinkario ga mafijaš
Da se Darko Šarić krije u Južnoj Africi, otkriveno je tek pošto je to ispričao jedan od lokalnih kriminalaca.

“Šarića štite lokalni kriminalci i on se nalazi u predgrađu Kejptauna” – rekao je svojevremeno mafijaški „insajder“.
Veljović: Poslali smo zahtjev
Milorad Veljović, direktor srpske policije, rekao je za Kurir da je MUP Srbije prije četiri dana uputio zvaničan zahtjev policiji Južnoafričke Republike da im odgovore da li su uhapsili ili locirali Darka Šarića.

” Isti zahtev uputili smo im i preko centrale Interpola u Lionu, ali odgovor još nismo dobili iako smo i posle slanja zahteva urgirali da nam se što pre odgovori ” rekao je Veljović.

Vuksanović: U pitanju je drugi Darko Šarić
U Južnoafričkoj Republici boravi izvjesni Darko Šarić, ali to nije bjegunac za kojim traga crnogorska policija, rekao je danas direktor crnogorske Uprave policije Božidar Vuksanović.

On je novinarima rekao da je crnogorska Uprava policije, preko Interpola, kontaktirala južnoafričke kolege koje su potvrdile da u toj državi boravi izvjesni Darko Šarić.

“Upoređujući podatke, konstatovano je da je riječ o drugom licu koje ima isto ime i prezime. To lice je 2005. godine izašlo iz Južnoafričke Republike, to su integralno podaci koje sam u tom periodu imao. Za ove novije podatke, ne mogu da komentarišem“, naveo je Vuksanović.

Odgovarajući na pitanje da li se u narednom periodu mogu očekivati hapšenja Safeta Kalića i Šarića, on je rekao da će Uprava policije “odlučno ući u takve aktivnosti”, ali je naveo da “moraju da se stvore određene pretpostavke”.

“Moramo znati elemente i sve što je vezano za te predmete i ta lica. Kada budemo u saradnji sa Interpolom i nadležnim subjektima došli do tih elemenata i to bude u okvirima naše nadležnosti, nastupićemo profesionalno i odlučno”, pojasnio je Vuksanović.

Južnoafrička policija nedavno je saopštila da je otkrila  osobu koja bi mogla da bude odbjegli narkobos Darko Šarić i najavila da će provjeriti  sa Interpolom i policija u Srbiji i Crnoj Gori da li je u pitanju osoba optužena za šverc narkotika.

Srbija je raspisala međunarodnu potjernicu za Darkom Šarićem zbog šverca droge, dok se njegov brat Duško nalazi u zatvoru u Crnoj Gori pod optužbom za pranje novca stečenog trgovinom narkotika.

Dačić: Tražili smo informaciju da li je lociran Šarić
Srpski Interpol zatražio je od Interpola Južne Afrike informacije o tome da li je na tom prostoru lociran Darko Šarić, osumnjičen za šverc narkotika, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na Policijsko-kriminalističkoj akademiji novinarima rekao da iz Južne Afrike još nije stigao “nikakav poseban materijal” i dodao da nije zadovoljan načinom na koji su saopštene informacije o kretanju Darka Šarića.

“Ne znam kakva je to logika da saopštite da je neko lociran, da se prati njegovo kretanje i da će biti uhapšen. To je kao da ste mu javili: ‘Imaš nekoliko dana da pobjegneš'”, rekao je Dačić.

Ministar je izrazio nadu da nije u pitanju “nekakva igra” i apelovao da se Srbiji proslijede sve relevantne informacije.

Dačić je podsjetio da je upravo zbog toga i zatraženo da se potpiše sporazum o policijskoj saradnji sa Južnom Afrikom, kako bi se otkrilo da li tamo ima kriminalaca iz Srbije.

“Za to nije postojao odgovor sa druge strane, iako smo insistirali na tome”, kazao je Dačić.

 

Kurir/Informer.ba