Crna hronika Vijesti

Darku Ercegu 12 godina zatvora zbog šverca droge

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom je Darko Erceg osuđen na 12 godina zatvora zbog šverca više desetina kilograma heroina i kokaina, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Presuda Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, osim Ercegu, potvrđena je i u odnosu na petoro njegovih saradnika, koji su osuđeni na kazne od godinu i po do sedam godina zatvora, dok su za dvoje kazne smanjene.
Bojanu Milkoviću kazna je smanjena sa tri na dvije godine zatvora, a Zehniri Hajrović sa godinu i po na godinu dana zatvora.

Apelacioni sud je potvrdio presudu Živoradu Djordjeviću, koji je osuđen na sedam godina zatvora, Hikmetu Hajroviću kaznu od pet godina i šest mjeseci, Nurku Nuroviću od četiri godine.

Ercegova sestra Dejana Erceg i njegova tadašnja djevojka Milica Grubić pravosnažno su osuđene na po dijve godine i šest mjeseci zatvora.

Sud je utvrdio da je grupa, na čelu sa Ercegom, švercovala i prodavala veće količine heroina i kokaina i rasturala narkotike na teritoriji Srbije, kao i u zemljama zapadne Evrope.

Kako je naveo u obrazloženju presude, Erceg je 2006. godine organizovao kriminalnu grupu, nabavljao drogu koju su ostali članovi pakovali i dalje prodavali.

Sud je, kako se ističe, ocijenio sve dokaze, kao i iskaz svjedoka saradnika, na osnovu kojih je zaključeno da su oni izvršili radnje koje im se stavljaju na teret.

Policija je krajem februara 2007. godine u automobilu “škoda fabija” koji je vozio Nurković pronašla 5,3 kilograma heroina, a početkom marta te godine, prilikom hapšenja članova grupe u Ercegovoj kući u beogradskom naselju Zvezdara, zapljenjeno je 26,72 kilograma heroina i 2,35 kilograma kokaina.

Erceg je prvi osudjenik kome je pre više od godinu i po dana privremeno zapljenjena kuća na Zvezdari, a pošto je krivčni postupak protiv njega pravosnažno okončan tužilaštvo za organizovani kriminal sada može da traži trajno oduzimanje kuće.

Ta kuća, u Nevesinjskoj ulici, data je na korišćenje opštini Zvezdara. odnosno centru za socijalni rad.

 

Blic/Informer.ba