Region Vijesti

Datum i vrijeme izručenja Mladića neće biti objavljeno zbog rizika

Sud u Beogradu odlučio je da se Ratka Mladića izruči Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu, a u javnost dolaze stalno nove informacije, prenose agencije.

Datum i vrijeme izručenja Ratka Mladića u ICTY neće biti objavljeni zbog rizika”, izjavio je u petak predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, prenosi Blic.

Blic također navodi da će Mladiću suditi njemački sudac Christoph Flugge, a u sudskom će vijeću sjediti i Alphons Orie i Bakone Moloto.

Nešto prije toga pojavila se informacija da Ratko Mladić nije uhapšen tokom planirane akcije nego u rutinskoj policijskoj operaciji kada je izašao u vrt kako bi se prošetao.To su riječi triju policijskih službenika koji su dala izjavu za Associated Press.

Policajci su ispričali kako jedinica od 24 službenika uopće nije imala dojavu od sigurnosnih službi da se Mladić krije u kući žute boje koja je u vlasništvu njegovog rođaka u Lazarevu.

Službenici, koji su željeli ostati anonimni zbog osjetljivosti svojih tvrdnji, za AP su rekli kako je to bila prva operacija u tome selu, a kakve inače provode širom Srbije već godinama u potrazi za haškim bjeguncem.

Kažu kako je Mladić odmah nakon hapšenja potvrdio svoj identitet i predao dva pištolja koja je posjedovao.

Podsjećamo, sud je u petak odlučio da su ispunjeni svi uvjeti da se Mladića izruči ICTY-u, usprkos zahtjevima njegovog sina Darka da ga detaljno pregledaju dva ruska liječnika.

 

Fena/Informer.ba