BiH Vijesti

Dautbašić: Povećan broj lažnih azilanata iz BiH u Švicarskoj i Njemačkoj

U posljednje četiri sedmice primjećeno je povećanje broja lažnih azilanata iz BiH u Njemačkoj i Švicarskoj, tako da je određeno povećanje otprilike u Njemačkoj za nekih 250 osoba te u Švicarskoj za otprilike 200 osoba, kazao je danas Agenciji FENA šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić.

To je, dodao je, razlog naše posjete u ponedjeljak Bernu, gdje ćemo s kolegama iz švicarskih migracijskih organa razgovarati o modalitetima kako unaprijediti razmjenu informacija, olakšati kolegama iz Švicarske povratak lažnih azilanata u BiH i eventaulno razmijeniti informacije postoji li organiziranost u svemu tome, odnosno postoje li neke indicije koje bi ukazivale na određena krivična djela trgovine ljudima, organiziranog kriminala ili bilo koji drugi oblik organiziranih kriminalnih aktivnosti.

Dautbašić navodi da je to samo jedna u nizu mjera, te da su u toku aktivnosti Monitoring tima kako bi spriječili da se idalje narušava imidž BiH kad su u pitanju lažni azilanti.

Prema informacijama kojima raspolaže Monitoring tim, proces vraćanja lažnih azilanata iz Švedske u Bosnu i Hercegovinu ide po planu švedskih vlasti.

Nemamo nikakvih prijavljenih problema tako da, pretpostavka je da su svi ili gotovo svi već vraćeni na područje BiH. U sklopu zaštite kroz svjetske i evropske konvencije mi ne možemo znati imena tih osoba koje su tražile azil, ali očigledno je da to funkcionira bez bilo kakvih problema kad je u pitanju povratak iz Švedske, kazao je Dautbašić.

Upitan o mogućoj suspenziji bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana, Dautbašić je kazao da, kada govorimo o suspenziji, prvo što bi bilo neophodno jeste da stupi na snagu izmjena evropske legislative, odnosno ta sigurnosna klauzula koja bi trebala da stupi na snagu početkom naredne godine.

Tek kada ona stupi na snagu moći će se eventualno nekome uvoditi te suspenzije od zemalja Zapadnog Balkana. Ako govorimo o ciframa, o brojkama lažnih azilanata, Bosna i Hercegovina je tu daleko, daleko iza Srbije i Makedonije. Naša želja je da se vizni režim ne vrati nikome, apsolutno ne bi smo željeli da se to dogodi ni Srbiji ni Makedoniji, kazao je Dautbašić.

Mi moramo, istaknuo je on, biti oprezni da te brojke ne eskaliraju kada su u pitanju BiH i državljani BiH.

Sve ovo što se događalo u ovoj godini, pogotovo ovo u Švedskoj što se dešavalo, ogroman egzodus naših građana, preko 1.500 ljudi, apsolutno nam nije išao u prilog. Isto tako, sada brzo reagiramo na ovu pojavu koja se dogodila u Švicarskoj i Njemačkoj da vidimo šta će se dalje dešavati kako bi smo preduprijedili da se i tamo poveća broj lažnih azilanata, kazao je Dautbašić.

Po njegovim riječima, Monitoring tim je u stalnom zasjedanju, stalnoj razmjeni informacija kako bi preduprijedili bilo kakav problem koji može BiH imati u budućem periodu, prenosi Fena.

Informer.ba