Svijet Udarno Vijesti

David Cameron: ‘Veto na evropski sporazum je u britanskom nacionalnom interesu’

Britanski premijer David Cameron izjavio je u ponedjeljak kako se “najiskrenije nadao postizanju dogovora” u vezi s evropskim sporazumom ali da je stavio veto na njega jer on nije u britanskom nacionalnom interesu.

Cameron je poručio britanskim poslanicima da je pregovarao s “najboljim namjerama” i da su njegovi zahtjevi bili “umjereni, razumni i relevantni”, prenosi BBC.

Britanski premijer izjavio je da je stavio veto jer sporazum nije osigurao “dovoljnu zaštitu” finansijske regulative.

Tokom govora britanskog premijera, u parlamentu nije bilo njegovog proevropskog zamjenika Nicka Clegga, koji obično sjedi pored premijera u Donjem domu parlamenta.

Čelnik Laburista Ed Miliband postavio je pitanje zašto se Clegg nije pojavio u Donjem domu, tvrdeći da premijer “čak nije mogao ni uvjeriti” svog zamjenika u svoje zasluge za britanske nacionalne inrterese.

Politički urednik BBC-a Nick Robinson tvrdi kako je Clegg, koji je izjavio u nedjelju da je sporazum “loš za Britaniju”, odlučio da bi njegovo prisustvo u parlamentu predstavljalo zavaravanje javnosti.

Premijer Cameron svjedočio je pred parlamentom o odlukama koje je donio u Bruxellesu i suočio se s pitanjima većine poslanika Donjeg doma. Tokom žestoke razmjene mišljenja, predsjedavajući Donjeg doma John Bercow u nekoliko navrata je morao intrvenisati kako bi uveo red.

Objašnjavajući svoju odluku, Cameron je izjavio da stavljanje veta na sporazum “nije bilo lako, ali je bila prava stvar”.

“Otišao sam u Bruxelles s jednim ciljem – da zaštitim britanske nacionalne interese. I to sam i učinio”,
izjavio je britanski premijer.

 

Fena/Informer.ba