Izdvojeno Svijet Vijesti

Davutoglu: Assadov režim da popusti pred voljom naroda

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, izjavio je večeras u Dohi kako režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada “treba da popusti pred voljom naroda”, javio je izvještač agencije Anadolija.

Nijedan režim ne može pobijediti u borbi protiv vlastitog naroda. Assadov režim treba da popusti pred voljom naroda, jer će sirijski narod odrediti sudbinu te zemlje“, poručio je Davutoglu u svom govoru nakon sastanka predstavnika sirijske opozicije u Dohi, na kojem je formirana Nacionalna koalicija Sirije, predstavničko tijelo koje uključuje sve pobunjeničke frakcije u cilju svrgavanja aktuelnog režima.

Davutoglu je izrazio zadovoljstvo zbog ujedinjenja sirijskih opozicionih grupa.

Ovo je historijski dan koji će biti praćen sutrašnjim, novim danom i ujedno jednim novim početkom. Drago mi je što mogu saopštiti radosnu vijest sirijskom narodu i kazati da su njihovi predstavnici postigli dogovor oko mape puta za zemlju. Predstavnici opozicije steći će punopravni legitimet kao narodni zastupnici“, rekao je šef turske diplomatije.

Izabran lider jedinstvene opozicije

Sastanak predstavnika svih sirijskih opozicionih grupa u Dohi završen je izborom lidera široke koalicije formirane kao rezultat udruživanja svih pobunjeničkih frakcija u cilju svrgavanja režima predsjednika Bashara al-Assada.

Za predsjednika Nacionalne koalicije Sirije izabran je šejh Ahmed Muaz el-Hatib, poznat kao dugogodišnji imam damaške džamije Emevije i islamski učenjak. Njegov zamjenik bit će Riyad Seyfi Suheyr el-Etesi, dok je za generalnog sekretara novoformiranog predstavničkog tijela, koje uključuje prestavnike svih pobunjeničkih grupa, izabran Mustafa es-Sabbag.

 

Ahmed Muaz el-Hatib, inžinjer geofizike, rođen je 1960. godine u Damasku i poznat je kao učenjak islamskih nauka. El-Hatip je bio imam u damaškoj džamiji Emeviji, te prisustvovao raznim simpozijumima u Nigeriji, BiH, Velikoj Britaniji, SAD-u i Holandiji.

El Hatip je postao jedno od poznatijih lica sirijske opozicije i ranije je u više navrata bio zatvaran i proglašavan neprijateljem Assadove uprave.

AA/Informer.ba