Svijet Udarno Vijesti

Davutoglu: Turska je protiv bilo kakve vojne akcije u Iranu

Turska se protivi bilo kakvom vojnom napadu na Iran, rekao je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu i upozorio da takve spekulacije mogu da destabiliziraju čitav region.
“Mislimo da nije ispravno čak ni spominjati moguću vojnu intervenciju u regionu… Protivimo se takvoj intervenciji i vjerujemo da bi ona dovela do veće nestabilnosti”, prenijela je danas agencija Anadolija Davutogluovu izjavu.

“Neprihvatljivo je da zemlje za koje se sumnja da imaju nuklearno oružje stvaraju nove tenzije u našem regionu”, dodao je Davutoglu aludirajući na Izrael.

Davutoglu je dao ovu izjavu u jeku spekulacija da bi Izrael mogao da napadne Iran, jer je predsjednik Šimon Peres prošlog vikenda upozorio da je takav napad “sve vjerovatniji”.

Teheran je na to odgovorio da će uzvratiti na svaki napad ili čak prijetnju vojnom akcijom.

“Neophodno je eliminirati nuklearno naoružanje ne samo u ovoj ili onoj zemlji, već u čitavom regionu”, naglasio je Davutoglu. On je, također, pozvao Iran i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da budu “jasni i otvoreni” u optužbama i odgovorima na njih.

IAEA je u međuvremenu iznijela do sada najoštrije optužbe da Iran tajno radi na proizvodnji nuklearnog naoružanja, a ta agencija proslijedila je jučer grupi od 35 zemalja satelitske snimke, pisma i dijagrame koji, kako tvrdi, idu u prilog tome.

Tenzije u vezi s iranskim nuklearnim programom porasle su ranije ove sedmice kada je IAEA saopćila u izvještaju da je Teheran radio na izradi nuklearne bombe i da možda još izvodi tajna istraživanja s tim ciljem. Spekulacije medija o mogućoj akciji Sjedinjenih Američkih Država ili Izraela također su intenzivirane tokom posljednjih sedmica.

Fena/Informer.ba