Region Udarno Vijesti

Davutoglu/Jeremić: Sporno sjedište ujedinjene islamske zajednice u Srbiji

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu rekao je da se nada da će uskoro biti pronađeno rješenje za uklanjanje podjela koje opterećuju odnose između muslimanskih institucija u Srbiji.

“Mi smo vidjeli odlučnu i solidnu osnovu za dogovor između vjerskih institucija muslimana u Sandžaku i za prevazilaženje podjela koje izazivaju socijalne tenzije. Nadamo se da će ovo pitanje biti riješeno u najskorije mogućno vrijeme”, izjavio je Davutoglu novinskoj agenciji Anadolija, poslije neformalne posjete Beogradu.

Prema riječima Davutoglua, i direktor Direkcije za vjerska pitanja Turske Mehmet Gormez uložio je velike napore da se otvori “kanal za dijalog” između muslimanskih institucija u Sandžaku.

Razgovori sa srpskim zvaničnicima

Tokom jučerašnje neformalne posjete Beogradu, Davutoglu se susreo sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, kako bi predstavio novi plan za objedinjavanje islamskih zajednica u Srbiji.

U okviru jednodnevne posjete Davutoglu je o prevazilaženju dvovlašća u Islamskoj zajednici u Srbiji razgovarao s ministrima u Vladi Srbije Sulejmanom Ugljaninom i Rasimom Ljajićem

Cilj razgovora je uspostavljanje jedinstvene islamske zajednice u Srbiji, navodi beogradski list Danas, pozivajući se na turski list Hurriyyet.

Dodaje se da je jedan visoki diplomata naveo da je “Srbija zahtijevala tursko učešće u rješavanju ovog problema”, a da “proces vode dvojica ministara inostranih poslova u čestim razgovorima ‘u četiri oka'”.

Srpska strana je, prema saznanju beogradskog lista Blic, insistirala da sjedište buduće objedinjene IZ bude u Beogradu i da se, prema ranijim najavama, povuče Zukorlić, kao i da nova zajednica ne dovodi u pitanje teritorijalnu cjelovitost Srbije.

Turska strana predlagala je za sjedište IZ u Srbiji Novi Pazar. List navodi da su bili sporni i odnosi nove zajednice sa Islamskom zajednicom BiH.

Inicijativa turskog rijaseta

Turski rijaset spremio je tekst sporazuma o pomirenju dvije islamske zajednice u Srbiji, kojim je predviđeno da se njihovi lideri neće moći kandidirati za čelne funkcije u novoj zajednici, niti se baviti politikom.

Od prihvatanja sporazuma zavisi dalja pomoć turske Islamske zajednice dvjema IZ u Srbiji, a sporazumom se utvrđuje i djelovanje te jednistvene IZ, uz poštovanje integriteta i suvereniteta Srbije i njenih zakona.

Prema najavama, sporazum zabranjuje sadašnjim poglavarima i njihovim najbližim saradnicima da se kandidiraju za čelne funkcije u novoj jedinstvenoj IZ.

Prije nego što prijedlog sporazuma dođe pred vrhovne poglavare IZ u Srbiji, ministri inostranih poslova Turske i Srbije rade na usaglašavanju teksta sporazuma sa kompromisnim rješenjem za pomirenje unutar IZ Srbije.

Razgovori će biti nastavljeni krajem ovog mjeseca, kad ministar Jeremić treba otputovati u Istanbul.

 

Agencije/Informer.ba