BiH Udarno Vijesti

DB Srbije znala da Karadžić dobija novac oduzet Bošnjacima

Služba državne bezbjednosti (SDB) Srbije bila je 1994. obaviještena o tvrdnjama da tadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić dobija novac oduzet Bošnjacima prognanim iz Bijeljine.

To proizlazi iz dokumenta upućenog aprila 1994. iz Banjaluke tadašnjem pomoćniku načelnika SDB Srbije Franku Simatoviću zvanom Frenki.

Taj dokument je na suđenju Karadžiću danas predočila tužilac Hildegard Erc-Reclaf (Uertz -Retzlaff). Po njenim riječima, tužilaštvo je taj dokument dobilo od vlasti Srbije 2007. godine.

Tužilac je dopis ponudila kao dokaz za tvrdnju koju je juče iznio svjedok Milorad Davidović da su Karadžić i Momčilo Krajišnik dobijali procenat od novca koji je “arkanovac” Đurković oduzimao od hiljada Bošnjacima koje je, sa svojim ljudima, proterao iz Bijeljine 1992-95. godine.

U dopisu Simatoviću, potpisanom sa “Sigma”, ta tvrdnja je ponovljena.

Iz dodatnog dokumenta, koji je u sudnici prikazala tužilac Erc-Reclaf, proizlazi da je to pseudonim grupe nezadovoljnih pripadnika SDB u Banjaluci koja je 1994. organizovala pobunu protiv Karadžićeve vlasti, optuživši je, između ostalog, i za profiterstvo.

Karadžić koji se brani sam, negirao je da dokumenti imaju dokaznu vrijednost, upravo stoga što su ih sačinili njegovi protivnici. Odbrana se usprotivila da ta dokumenta budu uvrštena u spis, o čemu će sudije kasnije odlučiti.

Bivši savezni policajac Davidović koji je u višednevnom iskazu Karadžića i vlasti sa Pala optužio za progon i ubistva Bošnjaka u Bijeljini i drugim gradovima Semberije, završio je danas svjedočenje.

Suđenje je zatim nastavljeno iskazom sljedećeg svjedoka optužbe iza

zatvorenih vrata što je najviši nivo zaštite identiteta svjedoka pred Tribunalom.

Bivši predsjednik Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95

 

Srna/Informer.ba