Svijet Vijesti

Del Ponte: Mladić jedino još može uživati zaštitu u Srbiji

Bivša glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte izjavila je u subotu da se haški optuženik Ratko Mladić nalazi u Srbiji, jer samo tu može da uživa zaštitu koju još ima zahvaljujući mnogobrojnim prijateljima i pristalicama, i da smatra da vlada Srbije “ima stvarnu političku volju” da ga uhapsi.

Sada je, kako je dodala del Ponte, problem da ga locira u pravo vrijeme da bi mogla da izvrši hapšenje.

Povodom istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1998. i 1999. godine, del Ponte je u intervjuu novosadskom Dnevniku podsjetila na svoj raniji stav da bi u tom slučaju najbolja solucija bilo provođenje međunarodne istrage Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi Tanjug.

Ona je istakla da je saglasna sa zajedničkom izjavom srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je podržao prijedlog Beograda da se pod mandatom UN-a pokrene istraga o navodima iz izvještaja Dicka Martyja.

Del Ponte je ocijenila da je presuda hrvatskim generalima, za zločine počinjene u operaciji “Oluja” 1995. godine, “srazmjerna tim počinjenim ratnim zločinima” i dodala da “Hrvatska mora da prihvati tu presudu”. prenosi Dnevni Avaz.