Svijet Udarno Vijesti

Del Ponte: Spremna sam preuzeti istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu

Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte izjavila je da je spremna preuzeti nezavisnu istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu koja bi bila provedena pod okriljem Ujedinjenih nacija i da se nada da velike sile neće staviti veto na ovu inicijativu.

Javno ističem svoju spremnost da preuzmem ovu istragu zato što su mi poznate činjenice vezane za ovaj slučaj, zato što znam ljude koji su u njega upleteni i zato što imam ogromno iskustvo”, istakla je Del Ponte za današnji „Blic“.

Odgovarajući na pitanje zašto je u Haškom sudu u međuvremenu uništeno 400 dokaza koji se tiču trgovine organima i koji su sakupljeni 2004. godine, Del Ponte je rekla da nije znala za uništavanje dokaza, i da je čak i specijalnom izvjestiocu Vijeća Evrope Dicku Martyju rekla da ode u Haag i da u Tribunalu, putem ureda glavnog tužioca, može pogledati i pronaći sve što je prikupljeno u preliminarnoj istrazi.

„Obaviještena sam da su ti dokazi uništeni prošle godine iz štampe i, iskreno, bila sam iznenađena”, primjećuje Del Ponte.

Na pitanje je li postojao pritisak na Martyja da se povuče s funkcije i je li primao prijetnje zbog izvještaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, Del Ponte je rekla da je Dick Marty završio posao u okviru mandata koji mu je dodijeljen.

Gospodin Marty, onoliko koliko ga poznajem, nikada nije djelao i nikada ne djela pod pritiskom. Ne znam da li je primao prijetnje, ali, bilo kako bilo, on je završio svoj posao u okvirima mandata koji mu je dodijeljen“, kazala je Del Ponte.

U knjizi “Lov – ja i ratni zločini”, koju je Del Ponte napisala 2008. godine, navela je kako je bila spriječena da istražuje zločine danas visokopozicioniranih bivših pripadnika OVK, uključujući i kosovskog premijera Hashima Thacija, oko prebacivanja zarobljenih Srba u Albaniju, gdje su u “žutoj kući” ubijani i vađeni su im organi koji su zatim prodavani širom svijeta.

Tim navodima bavio se specijalni izvjestilac Vijeća Evrope Dick Marty prilikom sačinjavanja izvještaja, a Del Ponte tvrdi da nije pomagala u pisanju njegovog izvještaja.

 

Fena/Informer.ba