Izdvojeno Vijesti

Delegacija PS BiH u Strasbourgu

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope koju čine Saša Magazinović, Milica Marković, Mladen Bosić, Ismeta Dervoz i Boško Tomić, učestvovati će na Trećem dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koje će biti održano u Strasbourgu od 20. do 24. juna.

Prema preliminarnom dnevnom redu, za prvi dan zasjedanja planirana je promjena u članstvima komiteta, kao i izbor dva potpredsjednika, nakon čega bi se razmatrao budžet i program rada PS Vijeća Evrope za 2012.-2013.

Najavljeno je razmatranje zahtjeva Parlamenta Maroka za status partnera za demokratiju sa PS Vijeća Evrope i prezentiranje više izvještaja, kao što su saradnja između Vijeća Evrope i nastajućih demokratija u arapskom svijetu, situacija u Tunisu, azilanti i izbjeglice, nacionalni parlamenti – garant ljudskih prava u Evropi, zaustavljanje naglog pada u zaposlenosti mladih.

Tokom višednevnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope je, između ostalih, predviđeno obraćanje: Kostyantyna Gryshchenka, ministra vanjskih poslova Ukrajine i predsjedavjućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope; Mohameda Mouldija Kefija, ministra vanjskih poslova Tunisa; Serzha Sargsyana, predsjednika Armenije; Nikolaya Mladenova, ministra vanjskih poslova Bugarske; Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, ministrice pravde Njemačke i Mahmouda Abbasa, predsjednika Palestinske samouprave, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

Fena/Informer.ba