Politika Udarno Vijesti

Delegacija RS-a napustila sastanak o reformi pravosuđa

Nastavak strukturalnog dijaloga o pravosuđu između predstavnika Evropske unije, Republike Srpske i Federacije BiH počeo je u 9.00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine u Sarajevu.

Delegaciju RS predvodi ministar pravde Džerard Selman, a na sastanku su evropski predstavnici Peter Sorensen, Renco Davidi i Pier Mirrel, delegacija Federacije i predstavnici pravosudnih institucija na nivou BiH.

Delegacija Republike Srpske povukla se iz strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa zbog neprihvatljivih uslova predviđenih za nastavak razgovora, javlja izvještač Srne.

Ministar pravde RS-a Džerard Selman pojasnio je Srni da delagacija RS-a nije napustila dijalog koji je nazvao veoma važnim poslom, a koji je trebao da se u naredna dva dana održi u Sarajevu.

Prema Selmanovim riječima, razlozi zbog kojih se delegacija RS-a povukla su nezadovoljstva dnevnim redom i činjenica da delegaciji RS-a nije dozvoljeno da u punom sastavu učestvuje u razgovorima.

On je pojasnio da je učešće onemogućeno pravnim ekspertima.

Na dvodnevnom sastanku predviđeno je razmatranje strategije reforme sektora pravde u BiH, pitanja u vezi sa osnovnim slobodama i sigurnosti, državne strategije za ratne zločine, pravosudne i regionalne saradnje, te funkcionisanja pravosudnih institucija.

Sastanak vodi predsjedavajući Radne grupe za pravosuđe i unutrašnje poslove Bakir Dautbašić i direktor Direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pier Mirrel.

 

Srna/Informer.ba