Region Vijesti

Demant: MUP Slovenije o ”aferi” ministrice Katarine Kresal

Savjetnica za odnose sa javnošću pri Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije uputilo je odgovor na objavljeni članak ”Lijepa slovenska ministrica usred skandala s malverzacijama, kokainom i orgijama s divljim psima!”, koji smo objavili 22.8.2011. godine.

Sadržaj odgovora prenosimo u cjelosti.

”Istina o Katarini Kresal

Uvjereni smo da ste obvezani poštivati novinarsku etiku te da vas o Katarini Kresal, prije svega, zanima istina. Insinuiranja, koja ste objavili o njoj, baziraju se na lažima a ne na činjenicama. Istina je takva da Katarina Kresal nikad nije konzumirala kokain, ali se zato, kao jedina političarka u Sloveniji, testirala na droge i rezultate, koji dokazuju da ih ne konzumira, predstavila javnosti. Katarina Kresal nikad nije bila sudionikom nikakvih orgija, kao što nije sudjelovala ni u nikakvim prevarama i malverzacijama.

Istragu nesretnog slučaja liječnika dr. Saše Baričeviča, o kojoj pišete, slovenska je policija obavila stručno i istražila sve što je bilo bitno za njegovo razjašnjenje. Ispostavilo se da je smrt dr. Baričeviča ni manje ni više nego tragičan događaj i da je pokojni liječnik platio visoku cijenu za svoju privrženost psima. Medijske objave podrobnosti poslužile su više utoljavanju ljudske radoznalosti nego li ičemu drugome. Seksualno zlostavljanje i sodomija, o kojoj pišete, nije potvrđena, policija na poprištu nije pronašla spermu a i inače nema dokaza da je na poprištu bila još neka druga osoba.   

Partner Katarine Kresal nije bio na mjestu nesretnog slučaja i s njime nije povezan. Ali, on je bio prijatelj i odvjetnik dr. Baričeviča. Sve ostalo su uvredljive insinuacije gdje se ne radi više o traganju za istinom i s tim povezanim objektivnim činjenicama, već o usmjerenoj kampanji, koja ima svoju političku pozadinu.

A za kraj, dozvolite još nekoliko riječi o ostavci Katarine Kresal. Kao vjerna zagovornica štovanja autoriteta institucija pravne države, Katarina Kresal poštuje mišljenje institucija, koje su izdale svoje mišljenje o najmu zgrade Nacionalnog istražnog ureda. Osobno se s njihovim stajalištem ne slaže jer smatra da su svi postupci bili provedeni na zakonit način i u dobroj vjeri. Već na početku svoga mandata je borbu protiv korupcije i gospodarskog kriminala postavila kao apsolutni prioritet policije. Njeno cjelokupno djelovanje bilo je usmjereno ka tome da  slovenska policija postane vrhunska institucija na tom području a njihov rad tijekom posljednjih godina to i dokazuje. Zato je u trenutku, kad je bila izražena dvojba o njenom radu i radu njene ekipe, odlučila da neopozivo podnese svoju ostavku”.

Petra Škofic
savjetnica za odnose s javnostima
Ministarstvo unutarnjih poslova
Republike Slovenije

 

Informer.ba