Svijet Udarno Vijesti

Demonstranti u New Yorku izdaju svoje novine

Protesti protiv kompanija i banaka na Wall Streetu u Njujorku proširili su se u SAD-u i demonstranti marširaju ispred državnih finansijskih institucija i kampuju u parkovima u gradovima od Los Anđelesa do Portlanda kao znak nezadovoljstva zbog stanja ekonomije i “pohlepe korporacija“.

Na Menhetnu nekoliko stotina demonstanata obučenih u odijela i maskiranih kao zombi prošetalo je ulicama sa rukama punim lažnog novca.

U Čikagu demonstranti su u poslovnom dijelu grada udarali u bubnjeve. Demonstranti su postavili šatore ili su mahali transparentima u Bostonu, Sent Luisu i Kanzasu.

Hapšenjem 700 demonstranata na mostu “Brooklyn” u Njujorku tokom vikenda podstaklo je izražavanje nezadovoljstva širom Amerike od studenata na fakultetima do otpuštenih sredovječnih radnika.

Pojedini demonstranti poredili su se sa pokretom “čajanka”, ali sa liberalnim predznakom ili sa “arapskim proljećem” koji su izazvali pad vlada na Bliskom istoku.

Protesti pod nazivom “Okupirati Wall Stret” počeli su 17. septembra kada je nekoliko desetina demonstranata pokušalo da postavi šatore ispred berze u Njujorku.

Od tada, nekoliko stotina se pridružilo kampu, koji je postavljen u obližnjem parku i demonstranti su sve organizovaniji, uspostavljaju medinsku pomoć i daju pravnu pomoć, ali štampaju i sopstvene novine “Okupirani Wall Street Journal”.

 

Srna/Informer.ba