Politika Udarno Vijesti

Denis Bećirović: Prioriteti za 2012. i naredne godine su EU i NATO

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je kazao da bi bilo jako važno da Predsjedništvo BiH što prije parlamentu dostavi prijedlog mandatara budućeg Vijeća ministara BiH i onda da Predstavnički dom završi svoj dio posla.

„Zatim, da izaberemo novo Vijeće ministara, da nam što prije dostave prijedlog budžeta BiH, da Predstavnički dom završi svoj dio posla. Također, da se pokušamo fokusirati na implementaciju presude „Sejdić-Finci“, na donošenje zakona o državnoj pomoći, intenziviranje donošenja i drugih zakona“, kazao je Bećirović u razgovoru za Agenciju Fena.

Osim ovih parcijalnih prioriteta za narednu godinu, Bećirović ističe da stalni prioriteti i za narednu i naredne godine su Evropska unija i NATO.

„Moj je poziv svima u ovoj zemlji da vidimo kako operacionalizirati ta dva strateška cilja i kako učiniti maksimalno da se što prije nađemo u NATO-u i EU“, kazao je Bećirović.

Ocjenjujući dosadašnji rad Predstavničkog doma PSBiH, kazao je da sa stanovišta dinamike rada Doma, ovo je najbolja dinamika od Dejtonskog sporazuma do danas.

Po njegovim riječima, na početku mandata, početkom juna ove godine, niko nije vjerovao da Predstavnički dom uopće može da radi, s obzirom na to da još nemamo parlamentarne većine i da je politička klima totalno zatrovana u zemlji.

Međutim, dodaje Bećirović, pokazali smo da ipak možemo praviti iskorake. Predstavnički dom je održao 16 sjednica u ovih šest mjeseci, što je u prosjeku više od dvije sjednice mjesečno.

„Nismo imali nijedan mjesec slobodan, uključujući i august, što je prvi put da je parlament radio i u augustu“, kazao je Bećirović, dodajući da Dom naroda kasni za Predstavničkim domom.

Po njegovim riječima, bilo bi dobro da se i taj dom aktivira, „prije svega zbog toga što smo po Ustavu dva ravnopravna doma i  nijedan akt se ne može usvojiti ako istovremeno nije usvojen u istovjetnom tekstu i u jednom i u drugom domu“.

Bećirović navodi da je Predstavnički dom razmotrio 463 tačke dnevnog reda, usvojeno je 19 zakona u prvom čitanju, 13 zakona u drugom čitanju, data je saglasnost za ratifikaciju 119 međunarodnih sporazuma…

„I ovi kvantitativni pokazatelji govore da smo imali snažnu dinamiku“, kazao je Bećirović dodajući da, pri tome, ne želi negirati činjenicu da broj zakona koji su usvojeni nije na zadovoljavajućem nivou.

„Postoji jedan minus kada je riječ o zakonima, njih je trebalo biti mnogo više usvojeno u parlamentu, ali svaki parlament, prije svega, 90 posto zakona dobiva od vlade ili od Vijeća ministara. Ne možemo ni teoretski nadoknaditi činjenicu da nema novog Vijeća ministara“, kazao je Bećirović.

Kad je riječ o budžetu, on ističe da je Predstavnički dom spreman da ga usvoji čim taj prijedlog dođe od Predsjedništva BiH. Isto tako i kad je riječ o predsjedavajućem Vijeća ministara. Nažalost, ističe on, Predsjedništvo još  nije dostavilo ni budžet ni mandatara Predstavničkom domu.

Bećirović navodi da je važna stvar, kad je riječ o aktivnostima Predstavničkog doma, i međunarodna saradnja, navodeći da su uspostavili direktnu komunikaciju sa svim predsjednicima parlamenata u regionu, te s brojnim predsjednicima parlamenata u svijetu.

Upitan kako na efikasnost rada Predstavničkog doma utiče prilično negativna politička klima u državi, kazao je da nema sumnje da se takva sveukupna politička situacija u zemlji reflektuje na rad Doma.

Po njegovim riječima, bila bi sasvim drugačija slika i mnogo bolji rezultati da imamo iole bolju situaciju u zemlji.

“Očekujemo to Vijeće ministara da bismo mogli svi onda u jednoj sinergiji da djelujemo – Predsjedništvo, Parlamentarna skupština i Vijeće ministara, radi realizacije naša dva strateška cilja, to su NATO i Evropska unija. A zašto brže ne idemo prema NATO-u i EU, glavni razlog je što jedan dio političkih stranak, nažalost, ne želi iskreno da se nađemo ni u EU ni u NATO-u“, kazao je Bećirović.

Na pitanje kako „otkočiti“ proceduru za neke bitne „evropske zakone“, koji čekaju u PSBiH zbog nepostojanja političkog dogovora, Bećirović je kazao da je Predstavnički dom u svakoj državi, pa tako i u BiH, odraz ili prikaz političke konfiguracije u zemlji.

„Teško je očekivati da možete neke stvari toliko povući naprijed ako prije toga nema baznog političkog konsenzusa među ključnim političkim akterima u ovoj zemlji. Nažalost, još nemamo takav jedan konsenzus. Imamo osporavanja i države i državnih institucija. Imamo, s jedne strane, ideju da se bavimo totalno suludim idejama o secesiji itd., umjesto da se bavimo konkretnim, ekonomskim, životnim pitanjima“, kazao je Bećirović.

Dodao je da se posljedica takve ekstremne politike reflektira na čitavu političku scenu te da se to reflektira i na stanje u Predstavničkom domu i generalno u PSBiH.

„Pokušavamo to amortizirati koliko god je moguće. Međutim, neke stvari bez dogovora i bez stvaranja novog Vijeća ministara ne mogu se brže pokrenuti“, kazao je Bećirović.

 

Fena/Informer.ba