Politika Udarno Vijesti

Denis Bećirović uputio pismo Schulcu i Pack

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović pozvao je predsjednika Evropskog parlamenta (EP) Martina Schulza i izvjestiteljicu EP-a za BiH Doris Pack da u tekstu rezolucije o BiH markiraju ključne probleme i kočničare euroatlantskog puta BiH, kao i da potaknu i ohrabre borbu protiv neofašizma, šovinizma i ekstremizma bez obzira od koje nacije ili vjere dolazili.

Bećirović je u pismu Schulzu i Pack napisao kako “želi vjerovati da će tekst nove rezolucije EP-a o BiH biti argumentiran i optimističan”.

Istakao je da bi rezolucija Evropskog parlamenta morala sadržavati ocjene i pozive utemeljene na činjenicama, a što bi na određeni način bio poticaj pozitivnim procesima u Bosni i Hercegovini.

– To znači da treba ukazati na suštinske probleme i prepreke s kojima se suočava Bosna i Hercegovina tokom procesa izgradnje evropske, moderne i funkcionalne države – naveo je Bećirović u pismu.

Prema dostupnim informacijama, preporučeno je da se u nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o BiH uvrsti i poziv Islamskoj zajednici BiH za “jasno i negativno izjašnjavanje o rastu vehabizma”, što, smatra Bećirović, izaziva kontroverze i različita tumačenja.

– Smatram da nas ovakvi jednostrani prijedlozi dovode u nedoumice principijelne prirode. Od vas kao iskusnih i dobronamjernih članova Evropskog parlamenta očekujemo da argumentirano ukažete na štetnost neutemeljenih izjava onih političara koji svojim nepotpunim razumijevanjem i neprincipijelnošću uznemiravaju građane BiH – napisao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

Bećirović smatra da bi u najnovijem dokumentu o BiH trebalo voditi računa o tome da opasnost za ovu zemlju nisu samo ekstremni pojedinci, nego i njihovo različito i ekskluzivno tretiranje, dijeljenje na “naše” i “njihove”, bliže i dalje, manje i više razumljive.

– Stoga vjerujem da, uz dobru političku volju i mudrost, nacrt rezolucije Evropskog parlamenta neće biti isključiv i kontraproduktivan za BiH – naveo je.

Polazeći od uvjerenja da evropski parlamentarci rade za dobrobit svih naroda i građana BiH, Bećirović je u pismu skrenuo pažnju na neke, kako je rekao, zabrinjavajuće činjenice.

– U BiH još uvijek djeluju neodgovorni političari koji negiraju jedini genocid u Evropi poslije Drugog svjetskog rata – genocid u Srebrenici. Dakle, ne poštuje se presuda Međunarodnog suda pravde koji je vrhovni pravni organ Ujedinjenih naroda, kao ni odredbe Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici – stoji u pismu.

Također, naveo je Bećirović, u BiH djeluju političari koji krše Dejtonski mirovni sporazum i javno izjavljuju da je njihov glavni grad Beograd, a ne Sarajevo, kako stoji u Ustavu BiH.

– Dalje, Bosni i Hercegovini veliku štetu nanosi neprincipijelna politika Republike Srbije koja posljednjih godina intenzivno radi na uspostavljanju paralelnih veza s bosanskohercegovačkim entitetom Republikom Srpskom, bez poštivanja ustavnih odredbi koje govore da ti paralelni odnosi moraju biti “u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom” – istakao je.

Podsjetio je i da u BiH, tačnije u bh. entitetu RS, nesmetano djeluje zločinački Ravnogorski četnički pokret koji je odgovoran za ubijanje više od 100.000 žrtava nesrpske nacionalnosti tokom Drugog svjetskog rata.

– U BiH i susjednoj Srbiji još uvijek djeluje i dio svećenika koji su podsticali i blagosiljali zločince koji su svirepo pred televizijskim kamerama ubijali djecu i građane Srebrenice i drugih bh. gradova. Sve ovo navodim da bih vam ukazao samo na dio problema s kojima se suočava država Bosna i Hercegobvina, navedeno je u pismu.

Bećirović je izrazio nadu da će Pack i Schulz kao prijatelji Bosne i Hercegovine ove probleme adekvatno prepoznati i tretirati u predstojećoj rezoluciji.

Bećirović je pozvao na otvaranje ozbiljnog demokratskog dijaloga s vjerskim zajednicama, ali i drugim akterima društvenog i političkog života te da se na taj način doprinese procesu istinske demokratizacije države BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

Fena/Informer.ba