Izdvojeno Politika Vijesti

Denis Zvizdić: Razmišljajmo pozitivnije o našoj zemlji

“Da li se u Bosni i Hercegovini tako drastično krše ljudska prava ili je to slično kao u ostalim državama“, pitao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Denis Zvizdić ombudsmena za ljudska prava BiH Nives Jukić nakon što je ona danas na sjednici ovog parlamentarnog nivoa u Sarajevu prezentirala izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena BiH u 2010. godini.

Predsjedavajući je zamolio za decidan odgovor: da ili ne, a Nives Jukić je odgovorila da nema tako precizne pokazatelje iz drugih zemalja da bi kvalitetno mogla uporediti njihovo stanje s našim.

Dodala je da se, na osnovu kontakata s tamošnjim kolegama, može reći da se i u njihovim državama  susreću uglavnom slični problemi, navodeći ilustraciju iz Slovenije u pogledu kršenja prava iz radnog zakonodavstva.

“Dajte da malo pozitivnije razmišljamo o vlastitoj zemlji”, rekao je potom predsjedavajući obraćajući se svima u Parlamentu i napominjući da se o Bosni i Hercegovini neprestano plasira javna slika kao o “najgoroj, najkorumpiranijoj, najnesigurnijoj ….”, što važi i za njene pojedine sredine kao što je Sarajevo, dok na međunarodnim konferencijama bude konstatirano mnogo pozitivnije stanje u pogledu sigurnosti.

Nives Jukić je odgovorila da je prezentirani izvještaj, na osnovu kojeg su pojedini poslanici spontano konstatirali da ih “obuzme strah od toga u kakvoj zemlji živimo”, baziran isključivo na osnovu pritužbi građana Instituciji ombudsmena.

Zapažanju predsjedavajućeg Zvizdića pridružila se i poslanica Spomenka Mičić, bivša dopredsjednica Federacije BiH, rekavši da u našoj zemlji ima mnogo toga pozitivnog i lijepog, što treba isticati, ali i ne zatvarati oči pred negativnim pojavama.

Predstavnički dom je na koncu podržao izvještaj izraženom većinom glasova, stavljajući time do znanja da podržava rad institucije koju je zastupala Jukić.

To je u skladu i s diskusijama nekih poslanika, poput Ismeta Osmanovića, koji su i verbalno podržali rad ombudsmena.

 

Fena/Informer.ba