Region Udarno Vijesti

Depresija, seks, alkohol i droga muče zagrebačke studente

Dvadesetdvogodišnja studentica Pravnog fakulteta godinu dana nije dala niti jedan ispit. Zid pred kojim se našla trenutno prevladava uz stručnjake za psihološku pomoć Studentskog centra (SC). Poput nje, godišnje petstotinjak studenata posjećuje Centar za pomoć studentima i traži izlaz iz problema uz psihologa, sociologa, katehetu koji vodi računa o njihovim duhovnim potrebama…

Djevojke dolaze zbog problema poput neželjene trudnoće te spolno prenosivih bolesti, a dečki zbog alkoholizma ili droge, no zajednički su im problemi učenje te prilagođavanje na novu sredinu, ako nisu iz Zagreba” približava svakidašnjicu Centra njegov koordinator dr. Mate Pavković.

Ne vide izlaz

Najbrojniji su brucoši, koji postaju depresivni dolaskom na fakultet, nesretni su, zanemaruju svoje akademske obveze, ne vide izlaz pa im je Centar obvezno mjesto posjeta.

Svakog mjeseca hitna pomoć interveniše  najmanje jedanput među zagrebačkim studentima zbog izrazitog pijančevanja te padanja čak i u alkoholnu komu, čime se također bave naši stručnjaci, otkriva koordinator Centra.

Što se radi ispod deke?

A studenti piju iz znatiželje, loših ocjena, zbog društva… zbog čega posežu i za drogom koja je također, kaže Pavković, raširena među studentima.

Studenti koji se drogiraju ne pričaju o svojim navikama, ali trebaju pomoć te nam također dolaze. Mi im direktno pomažemo ili ih upućujemo u institucije koje im se mogu potpuno posvetiti ” kazao nam je Pavković.

Na pitanje o prostituciji među studentima, o kojoj se puno zakulisno govori, a još više poziva u pomoć djevojkama koje su je se prihvatile, koordinator Centra ističe:

Organizirane prostitucije kod nas nema, ali što se radi ispod deke, to ostaje ipak tajna“!

No, zato ima puno pitanja studenata koji dolaze na razgovor s jednim od deset stručnjaka Centra za pomoć studentima o pravima i privilegijama pri studiranju.

Čim student počne ispitivati o svojim pravima, znamo da ima problema i da ga nešto muči. Pomažemo im lakše usvajati gradivo, bolje se organizovati, svladati strah od izlaska na ispite“.

Radi što lakše komunikacije, otvorena je direktna linija i dežurstvo stručnjaka u Studentskom domu Stjepan Radić, ali i na nekoliko ostalih gradskih lokacija.

 

Večernji.hr/Informer.ba