Region Udarno Vijesti

Deset posto srednjoškolaca u Srbiji misli da žene povremeno zaslužuju batine

Većina srednjoškolaca u Srbiji vjeruje da su porodica i brak svetinja, polovina njih smatra da je abortus grijeh, dok nešto više od 60 posto učenika ne podržava brak između osoba istog pola, rezultati su istraživanja Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Istraživanje je sprovedeno od aprila do juna ove godine, među učenicima srednjih škola u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kruševcu, Nišu i Novom Pazaru.

Stavovi srednjoškolaca prema porodici, braku i nasilju svjedoče da je među njima 33,9 posto ekstremno tradicionalnih, ali da su djevojke skoro pet puta manje tradicionalne od muškaraca.

Stav tipičan za ispitivanje tradicionalizma – “Porodica i brak su svetinja” podržalo je 77 posto srednjoškolaca, a visok nivo tradicionalizma pokazuje i to što 30 posto učenika podržava stav “Žena je ispunjena jedino kad postane majka“, ali se, ipak, 80 posto ispitanih slaže da muškarac treba da se uključi u roditeljstvo.

Abortus je osudila polovina upitanih učenika, a neki smatraju da je samo muškarac taj koji može da odlučuje o abortusu.

Da “žene povremeno zaslužuju batine” ocjenilo je 10 posto ispitanika, ali ipak 60 posto njih svjesno je da je nasilje u porodici veliki problem i bilo je spremno da takav slučaj prijavi.

Srednjoškolci mahom tvrde da ne razumiju osobe koje pripadaju LGBT populaciji, pa tako 41 posto misli da su to bolesne osobe, a oko 62 posto se ne slaže da osobama istog pola treba dozvoliti da stupe u bračnu zajednicu i usvajaju djecu.

Što se tiče stavova prema pripadnicima romske populacije, 40 posto đaka smatra da Romi neće da uče, a nešto veći procenat podržao je tvrdnju da “Romi rađaju puno dece da bi ih zloupotrebljavali za prosjačenje“.

Srednjoškolci su bili u prilici i da odrede i stavove na skali nacionalnih prijatelja i neprijatelja, pa su među neprijatelje svrstali najpre Albance, Hrvate i Rome, pa zatim Amerikance, dok na skali prijateljstva ubjedljivo vode Rusi i Grci, a slijede ih Bošnjaci.

Na kraju, polovina ispitanika izjavila je da je, na neki način, bila suočena sa nasiljem u školi, dok je 37 posto njih tvrdilo sa su i sami bili žrtve nasilja.

 

Srbija.net/Informer.ba