BiH Udarno Vijesti

Detalji presude Mevlidu Jašareviću

Država je otvorila vrata terorizmu, izjavio je, uz ostalo, tokom obrazloženja presude Mevlidu Jašareviću i ostalim optuženim za napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu predsjedavajući Sudskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić.

Jašarević je osuđen na 18 godina zatvora, dok su Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić nisu prisustvovali izricanju presude.

Perić je rekao da se BiH nikada do sada nije suočavala s ovakvim oblicima terorizma i nepriznavanja države. Podsjetio je da su na Sudu BiH procesuirana ili se procesuiraju četiri slučaja terorizma.

Postavio je pitanje uloge vođe vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, koju predvodi Nusret Imamović, istakavši da ljudi iz tog mjesta ne priznaju državu, ne izlaze na izbore, ne sahranjuju se u mjesta određena komunalnim planovima, niti djecu šalju u državne škole. Podsjetio je da je Imamović u javnim nastupima otvoreno negirao državu.

Da nije bilo Maoče Gornje, ne bi bilo ni Mevlida Jašarevića“, istakao je Perić, ali i podsjetio da Imamović nije bio optužen u ovom slučaju, niti je bio predmet istrage. Perić, naime, smatra kako država u slučaju Gornje Maoče nije efikasno reagirala.

Prema Periću, ovakav oblik kriminaliteta ugrožava temelje države.

Podsjetio je i na riječi Jašarevića s iznošenja završnih riječi 3. decembra. Srbijanski državljin je tada rekao da, ako ga Sud Bosne i Hercegovine osudi, to “neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on”.

“Ovo nije samo poruka Sudu, to je poruka državi”, izjavio je Perić, naglašavajući kako država mora ovakve pojave sankcionirati. Nadalje, ukazao  je da je ovo najteža kazna za terorizam koju je izrekao Sud BiH.

Obrazlažući oslobađanje Emraha Fojnice i Muniba Ahmetspahića, Perić je rekao da za njihovu krivicu nije bilo dokaza, te da je sve ostalo samo na indicijama.

Portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Selma Hećimović kazala je da su tužioci zadovoljni osuđujućom presudom, ali i najavila žalbu Tužilaštva BiH na oslobađajući dio presude.

Jašarevićev advokat Senad Dupovac kazao je nakon izlaska iz sudnice da bi, da je japanski advokat, nakon ovakve sudske odluke izvršio harakiri.

On je podsjetio da je u jednom slučaju u Srbiji, gdje je, također, izvršen napad na Ambasadu SAD-a i gdje je jedna osoba smrtno stradala, izvršitelj kažnjen godinom zatvora. Dupovac je, također, najavio žalbu na presudu jer je vjerovato da će kazna biti mnogo blaža.

Iznio je i uvjerenje da je Jašarević svojim izjavama doprinio ovakvoj presudi, te da se na ovaj način, a preko njegovog branjenika, želi poslati poruka i drugima, pa i Gornjoj Maoči.

Jašarević je 28. oktobra prošle godine iz “kalašnjikova” pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu. Tokom 50 minuta ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi do 21.00 sat.

Tom prilikom Jašarević teško je ranio jednog pripadnika policije Mirslada Velića, a svi svjedoci su izjavili da je u gradu nastupio metež i kaos. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Američko ministarstvo pravosuđa je, također, podiglo optužnicu protiv Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset tačaka. Ako bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.

Suđenje Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahić za teroristički napad u Sarajevu započelo je 15. juna ove godine.

-Jašarević želi izdržavati kaznu u Srbiji-

Dupovac je za agenciju Anadolija potvrdio da njegov branjenik želi kaznu izdržavati u Srbiji. Komentirajući američku optužnicu protiv Jašarevića, Dupovac je istakao da njegov branjenik ne može biti izručen Americi iz BiH. Podvukao je kako Jašarević do sada nije dobio američku optužnicu.

AA/Informer.ba