Izdvojeno Politika Vijesti

Dodik: Iluzija je formiranje vlasti bez predstavnika konstitutivnih naroda

Predsjednik Republike Srpske  Milorad Dodik ocijenio je iluzijom formiranje vlasti u BiH sa predstavnicima političkih stranaka, a ne predstavnicima konstitutivnih naroda, jer je to kršenje fundamenta Dejtonskog sporazuma.

BiH je složena zajednica i samim tim je predodređeno da se na nivou zajedničkih institucija predstavljaju dva entiteta i tri naroda, a ugrožavanjem tog principa dovode se u pitanje osnovni elementi Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je to vidljivo kod bošnjačkih političkih partija koje žele da izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima, a sada i traženjem ministarskih mjesta Hrvata, razbiju dejtonski princip predstavljanja konstitutivnih naroda i stvore u BiH novu političku praksu.

Mi u RS smo dovoljno svjesni te činjenice i želimo da očuvamo osnovni balans, za šta je potreba polovina plus jedan glas, što sada ne postoji“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, kada se BiH bude shvatila kao složena zajednica i konfederalno-federalna zemlja u kojoj će se u zajedničkim organima predstavljati narodi i entiteti, može doći i do brzog formiranja vlasti.

Iluzija je da je to moguće promijeniti, mi u RS smo vidjeli da je majorizacija Hrvata u Federaciji BiH samo prvi korak u nastojanju da bošnjački politički establišment majorizira i Srbe u BiH“, naglasio je predsjednik RS.

 

Srna/Informer.ba