Svijet Vijesti

Dijete zaraženo smrtonosnom bakterijom u kritičnom stanju

Zdravstveno stanje jednog od sedmoro djece zaražene bakterijom ešerihija koli u Lilu pogoršano je, pa je  tokom noći upućeno na dijalizu, rekao je ministar Francuske zdravlja Gzavije Bertran.

Jedno od oboljele djece je na dijalizi, jer se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo“, izjavio je ministar za Francuski radio.

Sedmoro djece starosne dobi od 20 mjeseci do osam godina hospitalizovano je juče u Lilu zbog trovanja hranom za koju se pretpostavlja da je bila zaražena mutiranom bakterijom ešerihija koli.

Djeca su zaražena tako što su jela zaleđene goveđe pljeskavice, marke “Stek kantri”, kupljene u francuskoj prodavnici njemačkog lanca “Lidl”. Meso je porijeklom iz Njemačke, a mljeveno je u Francuskoj.

Pojava ešerihije koli u mesu izazvala je dodatnu dozu straha kod stanovništva. Iako vlasti novu zarazu ne dovode u vezu sa aktuelnom epidemijom, mnogi su uznemirani podudarnostima.

U Evropi je, zbog trovanja bakterijom enterohemoragične ešerihije koli (EHEC), do sada umrlo 39 ljudi, dok je ukupno oboljelo 3 300 u 116 zemalja.

Ruska Federalna služba za fitosanitarni i veterinarski nadzor je zbog epidemije izazvane patogenim sojem bakterije ešerihija koli uvela ograničenja za uvoz mesa iz nekoliko firmi iz 21 zemlje.

Prema podacima te ruske agencije odgovorne za veterinarsku kontrolu uvoznih proizvoda, zbog epidemije EHEC u Evropi, uvedena je pojačana kontrola 64 prerađivača mesa iz 21 zemlje, među kojima je 19 firmi iz pet zemalja EU.

 

Srna/Informer.ba