Region Udarno Vijesti

Diplomatski sukobi na relaciji Zagreb-Beograd

Boris Tadić danas je trebao doći u Dubrovnik i slušati Beogradsku filharmoniju, ali je do promjena u njegovom rasporedu došlo zbog izjava hrvatske premijerke Jadranke Kosor, saznaje beogradski “Blic”. Tadić je navodno zbog tih izjava i jačanja odnosa na relaciji Zagreb-Priština odbio poziv hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Tadić je u razgovoru s Josipovićem rekao da ne može doći u Hrvatsku nakon svega što je izjavila Jadranka Kosor. Kazao mu je da se ne može dopustiti veličanje ratnih zločinaca, bez obzira na cilj, i da njene izjave u Prištini ne mogu doprinijeti dobrim odnosima Zagreba i Beograda“, navodi neimenovani izvor Blica.

Dodao je kako je Tadić u tom razgovoru podsjetio da sa srpske strane nije učinjeno ništa što bi poljuljalo dobre odnose sa Zagrebom. “Trudili smo se biti fer, a to nam nije vraćeno istom mjerom“, navodno je kazao predsjednik Srbije kolegi iz Hrvatske u telefonskom razgovoru.

Hrvatska izvor problema vidi u ponašanju srpskih dužnosnika

Međutim, takvog dojma nisu bili u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, pa su lopticu brzo prebacili na srpsku stranu terena. Naime, državni sekretar  za politička pitanja Mario Nobilo izrazio je nezadavoljstvo ambasadoru  Srbije Stanimiru Vukičeviću zbog neprihvatljivih i uvredljivih izjava Borisa Tadića i ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića.
Abasadora je podsjetio da je Hrvatska priznala Republiku Kosovo kao nezavisnu državu, pa s njom, kao i sa svima ostalima, ima pravo uspostavljati prijateljske odnose na načelima suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Pritom je naglasio kako se Hrvatska zauzima za zaštitu ljudskih i manjinskih prava u Republici Kosovo, te za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine.

Kud EU i NATO, tu i mi

Zatim je ponovno potvrdio da se vanjska politika Hrvatske svodi isključivo na usuglašavanje mišljenja s EU. “Hrvatska politika širenja dijaloga i međusobnog uvažavanja u suglasnosti je s politikom naših partnera u Europi i saveznika u NATO-u i od toga nećemo odustati. Ostvarivanje euro-atlantske perspektive na ovom prostor najbolja je garancija da se više nikada neće ponoviti agresija i razaranje koje je provodio Slobodan Milošević“, stoji u sopštenju koje kombinira euroatlantizam i “duhove mračne prošlosti“. Prenosi Index.hr.

 

Informer.ba