BiH Udarno Vijesti

Disciplinske mjere nakon bjekstva: Radovan Stanković nakon hapšenja smješten u samicu

Radovan Stanković zatvoren je u samicu Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Foči, potvrdio je za BIRN – Justice Report  pomoćnik ministra za izdržavanje kaznenih sankcija u Ministarstvu pravde BiH Mustafa Bisić.

“Stanković je nakon hapšenja smješten u samicu u kojoj, prema Zakonu, može ostati deset dana”, kazao je Bisić, pojasnivši da zbog bjekstva on može biti samo disciplinski kažnjen.

Jedna od disciplinskih mjera, prema Bisiću, jeste desetodnevni boravak u samici.

Stanković je iz KPZ-a Foča pobjegao sa odsluženja 20-godišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Foči.

Prema pravosnažnoj presudi Suda BiH, Stanković je, kao pripadnik Miljevinskog bataljona u sastavu Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u porobljavanju, mučenju, silovanju i ubijanju civila bošnjačke nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine.

Prema presudi Suda BiH, u “Karaman kući” je u periodu od aprila do oktobra 1992. bilo zatočeno devet djevojčica i djevojaka, u dobi od 12 do 24 godine. Sve su, smatra Sud, fizički i psihički zlostavljane, te redovno silovane na razne načine, dok je sam Stanković odgovoran za silovanje tri žene.

Kako je pojasnio Bisić, nakon što Stanković provede deset dana u samici, predviđene su i druge disciplinske mjere po Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija BiH koje se izriču nakon bjekstva.

“Nakon samice, u Zakonu je predviđena mjera usamljenja koja traje 30 dana”, kazao je Bisić, dodajući da ova mjera može biti produžena za još 30 dana.

Usamljenje je najstrožija mjera, koja podrazumijeva maksimalnu izolaciju, a primjenjuje se kod onih osoba koje su opasne za okolinu.

Nakon usamljenja, rekao je Bisić, postoji i mjera smještaja u posebno odjeljenje zavoda zatvorenog tipa s pojačanim nadzorom, i njeno trajanje nije ograničeno.

Bisić je podsjetio da je Sud BiH, uzimajući u obzir vrstu krivičnog djela za koju je osuđen i imajući u vidu kaznu koja mu je izrečena, Stankovića uputio, nakon što mu je presuda postala pravosnažna, na izdržanje kazne u KPZ Foča – zavod zatvorenog tipa u Republici Srpskoj.

“KPZ Foča i KPZ u Banjoj Luci su jedini zatvori zatvorenog tipa u Repulici Srpskoj. Njegov premještaj iz ovog zatvora može da traži jedino KPZ Foča, a konačnu odluku o tome bi donio ministar pravde BiH, s obzirom da je Stankovića osudio Sud BiH”, kazao je Bisić.

Razlozi koje bi Uprava Zavoda mogla navesti za Stankovićev premještaj iz KPZ-a Foča, prema Bisiću, jesu njegovo ponašenje i postojanje mogućnosti da će biti narušeni sigurnosni ili drugi razlozi.

Bisić je podsjetio da je nakon Stankovićevog bijega 25. maja 2007. godine izvršena rekonstrukcija KPZ-a Foča.

“Kada se desilo bjekstvo, Ministarstvo pravde RS-a je donijelo odluku da izvrši rekonstrukciju KPZ-a Foča. Tako da je u Foči izgrađeno specijalno odjeljenje, koje može primiti 54 osobe. Radi se o odjeljenju s najvećim sigurnosnim mjerama, koje je otvoreno u julu 2011. godine. To odjeljenje je potpuno izolovano od drugih zgrada i od drugih zatvorenika. Građeno je za visokorizične osobe”, kazao je Bisić.

Ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman, izjavio je da je bjekstvo Stankovića, koji je smješten u specijalno odjeljenje KPZ-a Foča, gotovo nemoguće.

Ipak, Selman je napomenuo da Stanković uopće ne sarađuje sa radnicima KPZ-a Foča.

“Jedina rečenica koju je Stanković rekao ticala se njegove porodice. Bilo mu je žao što u stanu u kojem je uhapšen nije pronašao suprugu i djecu”, kazao je Selman.

Za pomaganje Stankoviću pri bjekstvu, sedmorica čuvara KPZ-a su presudom Suda BiH pravosnažno oslobođena krivice, dok su Brankica Davidović i Ranka Dragičević, priznavši krivnju, osuđene na uslovnu kaznu od šest mjeseci.

Ranku Stankoviću, bratu osuđenog Radovana Stankovića, izrečena je dvogodišnja zatvorska kazna zbog pomaganja pri bjekstvu.

 

Onasa/Informer.ba